Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 09.11.2022. 15:00

Ukrajina žitarice skladišti u silo-vreće: Rade i na produljenju sporazuma koji uskoro istječe

Sporazum o izvozu koridorom za žitarice preko Crnog mora vrijedi još 10 dana. Volodymyr Zelenskyy tvrdi da imaju prve međunarodne dogovore za produljenje

Foto: Facebook/Ministarstvo agrarne politike i prehrane
  • 558
  • 40
  • 0

"Ukrajina s međunarodnim partnerima aktivno radi na produljenju sporazuma o žitaricama", izjavio je jučer predsjednik Volodymyr Zelenskyy.

Istaknuo je da ovom dogovoru, koji vrijedi do 19. studenog, ali i izvozu žitarica nastoje dodati trajnu humanitarnu komponentu te povećati pomoć onim zemljama i narodima koji su ugroženi prehrambenom krizom, prenosi APK Inform.

"Prvi sastanci su već održani, imamo prve međunarodne dogovore. Počinjemo suradnju s našim partnerima, a koja može postati temelj za jamstvo prehrambene sigurnosti na novoj razini", istaknuo je dodavši da je već odavno rečeno da je potrebna globalna koordinacija kako bi se najsiromašnije zemlje svijeta spasile od gladi. "Trenutno razvijamo takav mehanizam koordinacije. Nadam se da će biti implementiran", poručio je Zelenskyy.

Kada je riječ o skladišnim prostorima kojih je ljetos manjkalo zbog neizvezenih prošlogodišnjih zaliha, prvi zamjenik ukrajinskog ministra agrarne politike i prehrane Taras Vysotsky tvrdi da danas takvih problema nema. 

Prema njegovim riječima, humanitarna pomoć FAO-a i drugih međunarodnih partnera pomaže u rješavanju problema čuvanja žitarica. Zahvaljujući ovoj pomoći nabavljene su silo-vreće za privremeno skladištenje 6 milijuna tona te je započela njihova distribucija. 

"Situacija sa skladištenjem nije kritična, nema manjka objekata za usjeve", izjavio je. 

Od početka ruske invazije, Ukrajina je izvezla više od 26 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda - žitarice, grah i uljarice, stoji u priopćenju njihovog ministarstva poljoprivrede. Izvezeno je više od 5,5 milijuna tona pšenice, više od 10 mil.t kukuruza, 2,4 mil. t uljane repice te 2 mil. t sjemenki i ulja suncokreta. 

"Najmanji izvoz je bio u prvim mjesecima rata, a zatim je postupno rastao. No, u tom razdoblju je izgubljen potencijal od oko 15 milijuna tona. Odnosno, u mirnodopsko vrijeme mogli smo izvesti oko 40 milijuna tona ukupno", zaključio je Vysotsky.


Tagovi

Silo-vreće Skladištenje žitarica Taras Vysotsky Volodymyr Zelenskyy Ukrajinske žitarice Koridor za žitarice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]