Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riža
  • 31.10.2020. 15:00

Poplave uništile polja riže u Italiji i azijskim zemljama

Poplave uzrokovane obilnom kišom zaustavile su berbu riže u većini azijskih zemalja, dok su u Italiji uništile veći dio uroda.

Foto: Wikimedia/IRRI Images
  • 261
  • 19
  • 0

Poplave uzrokovane obilnom kišom ovoga su mjeseca zaustavile su berbu riže u većini azijskih zemalja, ali i u Italiji, što je rezultiralo većim izvoznim cijenama. Tajlandski poljoprivrednici upozorili su na ugroženost opskrbe, piše Reutres

Također, cijene na tržištu neobrane, svježe riže s poplavljenih farmi pale su zbog lošije kvalitete zrna. Cijene tajlandske pale su za oko 5%. Iznosile su i do 480 dolara po toni, a sada su samo 440. Ukupna šteta u toj zemlji procjenjuje se na 4,29 milijardi dolara. 

Oluja uništila zlatni trokut u Italiji

Obilna kiša popraćena jakim vjetrom početkom listopada zahvatila je i Italiju, a u samo jednom danu palo je više nego polovica godišnje prosječne kiše. 

Ovo nevrijeme težak udarac zadalo je najvećem europskom proizvođaču te kulture, poplavivši močvarno područje "zlatni trokut" na kojem se uzgaja više od 80% talijanske riže.

"Izgledalo je kao da nas je more poklopilo. Kiša je samo dolazila i padala sve jače, a mi smo pokušali spasiti urod“, prepričava poljoprivrednica Noemi Leva te dodaje kako su od 135 hektara pod poplavom izgubili čak 55. 

Najveće talijansko poljoprivredno udruženje Coldiretti reklo je da je oluja nanijela štetu veću od 300 milijuna eura. 

"Ovo je katastrofa. Opseg štete dolazi na vidjeo kako se voda povlači“, ističe poljoprivrednik iz Sesije Edoardo Merlo. Riža koju je ubrao bila je pohranjena u razini tla, tako da je upila prljavu riječnu vodu i vjerojatno će ju morati baciti. Također, preostali urod utopljen je u blatu i ne isplati ga se brati i prodavati.

Inače, talijanska proizvodnja ove žitarice prostire se na 220.000 hektara, a obrađuje ju 4.200 proizvođača s više od 200 sorti, od kojih svaka ima svoje posebnosti. Godišnje ova zemlja proizvede 1,5 milijuna tona, navodi phys.org.

Italija uspjela prodati rižu Kinezima

S druge strane, izvoz indijske riže u 2020. mogao bi porasti za gotovo 42% u odnosu na prije godinu dana i to na rekordnih 14 milijuna tona zbog smanjenih pošiljki suparničkih zemalja i slabe indijske rupije.


Povezana biljna vrsta

Riža

Riža

Sinonim: - | Engleski naziv: Rice | Latinski naziv: Oryza sativa L.

Riža se, kao pšenica i raž, prvenstveno upotrebljava za prehranu ljudi jer je lako probavljiva, blago djeluje na probavni trakt i ne izaziva poteškoće u probavi. Rižu u trgovinama... Više [+]

Tagovi

Riža Poplave Azijske zemlje Italija Zlatni trokut Urod


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/