Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agronom
  • 14.04.2016. 15:30

Popaju špinat, a biljkama Tytanit!

Tytanit je tekući preparat s biostimulirajućim djelovanjem u poljoprivredi i vrtlarstvu. Utječe na porast biomase biljaka, fotosintezu, rast biljke i hranjivih sastojaka, povećava trajnost peludi i snagu klijanja, smanjuje utjecaj uzgojnog stresa.

Foto: Stockr/bigstockphoto.com
  • 859
  • 36
  • 0

Već smo pisali o snazi Tytanita u poljoprivredi, njegovom višestrukom djelovanju, utjecaju na porast biomase, rastu biljke i hranjivih sastojaka.

Tytanit je tekući preparat s biostimulirajućim djelovanjem koji aktivira prirodne fiziološke procese u biljci čime oni postaju intenzivniji i učinkovitiji. Sadržaj titanija iznosi 8,5 g Ti u 1 l proizvoda, a standardna jednokratna doza je 0,2 l/ha.

Povećava trajnost peludi i snagu klijanja

Tytanit povećava trajnost peludi i njezinu snagu klijanja, što znatno poboljšava proces oprašivanja i oblikovanja sjemenja, a kao završni rezultat povećava urod. Ioni titanija utječu, naime, na aktivnost iona kalcija (njihov izvor za pelud je tučak), koji je neophodan za bolje prilijeganje peludi na njušku tučka, a kao posljedicu za njegovo klijanje i rast peludnih mješinica.

Već prije desetak godina u Institutu za povrtlarstvo su u Skierniewicama bili provedeni pokusi u kojima se istraživao utjecaj preparata Tytanit, među ostalim na cvjetanje i zametanje plodova krastavaca i rajčica.

Tada je utvrđeno da Tytanit poboljšava trajnost peludi i mogućnost njezinog klijanja direktno povećavajući brojnost sjemenja. Poboljšanje oprašivanja rezultira većim brojem sjemenja koje proizvodi biljka, što u slučaju vrsta čije su sjemenje ili zrna njihov urod (uljana repica, žitarice, kukuruz) označava njegovo znatno povećanje.

Utjecajan i u voćarstvu

Također kod uzgoja drugih vrsta, među tim i voćarskih, pelud biljaka koje su bile prskane stimulatorom Tytanit, ima definitivno veću snagu klijanja. Učinkovitost cvjetanja u voćarstvu je jedan od najvažnijih bioloških čimbenika koji direktno utječu na urod drveća i voćnog grmlja. Ta učinkovitost se mjeri brojem zametnutog sjemenja u voću.

Tytanit bitno povećava broj klijajućih zrnaca peludi na njušci cvijeća jabuke. Zahvaljujući tome, stvara se znatno veći broj peludnih mješinica i kao rezultat sjemenja, što poboljšava ne samo veličinu voća, nego i urod te sposobnost skladištenja jabuka.

Gore navedeno bilo je predmet istraživanja koje je u godinama 2013.-2014. na drveću jabuke sorte Topaz sprovelo Poljoprivredno sveučilište u Krakovu. Ono je pokazalo porast broja klijajućih zrnaca peludi za 164% u slučaju oprašivanja vlastitom peludi i za 21% kod slobodnog oprašivanja.

U vezi s time rezultati mjerenja su sljedećih parametara: porast prosječnog broja sjemenja od 2 na 4,5 kod oprašivanja vlastitom peludi i od 8 na 9,5 kod slobodnog oprašivanja (uz maksimalni mogući broj 10 koji je u praksi vrlo teško dostižan), porast prosječne težine voćke za 18% kod oprašivanja vlastitom peludi i za 14% kod slobodnog oprašivanja, porast srednjeg promjera voća za 5,1% kod oprašivanja vlastitom peludi i za 8,6% kod slobodnog oprašivanja.

Smanjuje se utjecaj herbicidnog stresa

Svi gore navedeni sastavni dijelovi djelovanja Tytanita korisno utječu na kondiciju i zdravstveno stanje biljaka: smanjuje se njihova podložnost biotičkim i abiotičkim stresnim čimbenicima, a posebno herbicidnom stresu.

Više navedena tri direktna smjera djelovanja biostimulatora Tytanit utječu na veličinu i kakvoću uroda. Niz istraživanja koja su se sprovodila godinama pokazuju da primjena standardne doze Tytanita koja iznosi 0,2 l/ha do 3 puta tijekom vegetacijske sezone vodi porastu prinosa za 15,6% kod poljoprivrednih kultura, za 16,7% kod voćarskog bilja i za 12,9% kod povrtnog bilja.

Porast udjela šećera u vinovoj lozi za 4,4%!

Tytanit također korisno utječe na kakvoću uroda. Kompleksna istraživanja utjecaja primjene Tytanita na količinu i niz kvalitativnih pokazatelja uroda kod nekoliko poljoprivrednih kultura je 2014. sprovelo Poljoprivredno sveučilište u Grodnu pod vodstvom doc. dr. Fiodora Leonova. Ona su pokazala u odnosu na kontrolu sljedeći porast uroda u pogledu količine te u odnosu na tvar čija je prisutnost jedan od kvalitativnih parametara:

Kultura

Broj prskanja Tytanitom
i jednokratna doza [l/ha]

Porast prinosa [%]

Tvar koja čini kvalitativni parametar i porast njezinog udjela [%]

Kvantitativni porast uroda navedene tvari koja čini kvalitativni parametar [%]

jari ječam

3 x 0,2

+10,2

gluten +7,6

+18,5

kukuruz

3 x 0,2

+17,0

bjelančevine +18,8

+38,9

krumpir

3 x 0,2

+10,7

škrob +6,2

+17,6

šećerna repa

3 x 0,2

+6,3

šećer +1,5

+8,0

U odnosu na vinovu lozu, u već navedenim istraživanjima prof. Lešnika postignut je porast udjela šećera za 4,4% uz porast općeg uroda za 6,5%, a uroda namijenjenog za trgovinu za 14,2%.

Načini primjene Tytanita

Najpopularniji način primjene Tytanita je folijarna gnojidba. Može se primjenjivati i u fertirigaciji, zalijevanju i tretiranju sjemenja. Može se primjenjivati zajedno s većinom sredstava za zaštitu biljaka i folijarnih gnojiva.

Dobro dokumentirana biostimulirajuća svojstva preparata Tytanit, mogućnost njegove primjene u širokom rasponu uzgoja zajedno s malim doziranjem su razlog zbog kojeg se Tytanit rado rabi u mnogim državama Europe.

Za više informacija o preparatu obratite se tvrtki Agronom na jedan od niže navedenih kontakata.

Autori: Grzegorz Cieśliński, Marek Skawiński, Foto: Stockr/bigstockphoto.com


Tagovi

Tytanit Pelud Cvatnja Kalcij Agronom

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić