Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hibridi kukuruza
  • 05.11.2015. 16:40

Pokusima do kvalitetnijeg uroda kukuruza

Agronomi su u suradnji s OPG-om Šibalić iz Nijemaca, ovoga proljeća na jednoj parceli zasijali 69 hibrida kukuruza kako bi vidjeli koji će dati najbolje prinose.

Foto: Savjetodavna služba
  • 512
  • 71
  • 0

Nakon duže stanke, djelatnici Savjetodavne službe s područja Vukovarsko-srijemske županije ponovno su se uključili u organizaciju i provođenje paralelnog pokusa hibrida kukuruza. Za razliku od prijašnjih, koji su bili organizirani na drenovačkom području, za lokaciju novih odabrana je okolica općine Nijemci.

U organizaciju ovog zahtjevnog posla uključili su se Marko Šibalić i sinovi Krunoslav i Martin iz Nijemaca, ustupivši svoju svoju parcelu površine 7 ha za sjetvu pokusa 69 hibrida kukuruza iz devet sjemenarskih kuća. Njihovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i inače se bavi isključivo ratarskom proizvodnjom i to na površini od 76 hektara.

Za uspjeh su zaslužni plodored i agrotehnika

"Zahvalu zaslužuju i sjemenarske kuće koje su se rado uključile u realizaciju pokusa ustupanjem sjemena te tvrtka Bayer koja je za zaštitu kukuruza od korova osigurala svoj najnoviji zemljišni herbicid Adengo. No na krajnje rezultate pokusa direktno su utjecali važni čimbenici kao što su plodored, jer predusjev je bio ozimi pivarski ječam te agrotehnika, budući da je napravljeno podrivanje strništa, oranje u jesen, zatim u proljeće prije sjetve gnojidba NPK 15 :15:15 u količini 400 kg/ha i UREA 46 % u količini 350 kg/ha.

Sjetva 20. travnja, a berba 28. listopada

Obavljena je i predsjetvena priprema sjetvospremačem, pa sjetva 20. travnja 2015., pneumatskom sijačicom PSK-četverorednom na razmak od 70 cm dok se unutar reda poštivao preporučeni sklop za hibride unutar FAO grupe, jednak za sve u toj skupini. Zaštitu od korova radili smo 09. svibnja 2015. kultivaciju 20. svibnja 2015., zajedno s prihranom KAN-om 27% u količini 150 kg/ha, dok je berba obavljena 28. listopada", ističe Đuro Cerovčec.

U berbi su korištena dva kombajna i sve je prošlo bez ijednog zastoja. Hibridi su obrani u rekordnom vremenskom roku, a rezultati su bili odmah vidljivi na velikoj ploči kako bi ih svi zainteresirani mogli što lakše uspoređivati i donositi zaključke.

Vrijeme nije bilo idealno, pa su neki hibridi podbacili

"Uzevši u obzir da je ova godina bila specifična po mnogo čemu, a posebno po dugom razdoblju bez kiše i ekstremno visokim temperaturama u fazi cvatnje kukuruza, rezultati su šaroliki. Prosjek postignutog prinosa svih hibrida posijanih u pokusu iznosi 7637 kg/ha na bazi suhog zrna kukuruza odnosno 14 % vlage, dok je prosječna vlaga iznosila 20,4 %", kaže Cerovčec.

Herbicid Adengo se, kažu agronomi, pokazao izuzetno učinkovitim, za što je u jednu ruku zaslužna pravovremena i kvalitetna primjena, a dijelom vremenske prilike koje su osigurale potrebnu vlagu u tlu, što, na žalost, u daljnjem vegetacijskom dijelu pokusa nije bio slučaj, pa je u kritičnoj fazi cvatnje, kukuruz ostao bez vode, a izmjerene temperature nerijetko su bile iznad 40 °C.

Rezultate pokusa možete pogledati ispod teksta.

Foto: Savjetodavna služba


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Vukovarsko-srijemska županija Paralelni pokus Hibridi Kukuruz Nijemci Marko Šibalić Krunoslav Šibalić Martin Šibalić Sjemenarske kuće Bayer Adengo Plodored Pivarski ječam Agrotehnika Podrivanje strništa Gnojidba Đuro C


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.