Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 18.07.2022. 15:00

Pala cijena pšenice, a porasla kukuruza

Prošli tjedan je donio jeftinije žitarice na svim svjetskim burzama, a poskupio je samo kukuruz za 2,3 posto

Foto: Depositphoto/aChrispo
  • 8.724
  • 591
  • 1

Nestabilnost na svjetskom tržištu žitarica se, očekivano, nastavlja. Očigledan je veliki utjecaj političkih događanja na cijene, a najveći ima deblokada izvoza ukrajinskih žitarica, navodi Farmer. Kako smo pisali, potpis ugovora o deblokadi očekuje se ovaj tjedan.

A to se poklapa sa žetvom kada su cijene uvijek niže.

Pšenica pada, kukuruz raste

Tijekom proteklog, pšenica je pojeftinila za 8,8 posto. Na MATIF-u ugovor za isporuku u rujnu pala je za 5 posto i iznosio 325,50 eura po toni.

Cijena kukuruza je u ugovoru za kolovoz pala u petak za 1,7 posto i iznosila 323,50 eura po toni, što je povećanje od 33,4 posto u odnosu na prošlu godinu. Tijekom tjedna kotacije su porasle za 2,3 posto.

Na CBT-urujanski ugovori za pšenicu pali su za 1,7 posto i iznosili 285,40 dolara po toni, odnosno 282,80 €/t. Kotacije su na godišnjem nivou porasle za 20,4 posto. Tijekom prošlog tjedna cijena je manja za 12,9 posto.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Kada je u pitanju kukuruz, situacija u SAD-u je nešto drugačija u odnosu na stanje u Europi. Cijena u ugovoru za isporuku u rujnu na čikaškoj burzi pala je 0,1 posto i bila je 237,88 dolara po toni, odnosno 235,71 €/t, što je manje u odnosu na prošlu godinu za 11,5 posto. Tijekom tjedna kotacije su pale za 4,6 posto.

Toplinski val umanjio je žetvu u Europi (Foto: Depositphoto/a_taiga)

U Europi se očekuje pad žetve

U odnosu na prošlogodišnju žetvu, u Europi se očekuje pad prinosa u tekućoj sezoni za 4,30 na 134,10 milijuna tona. U izvješću Europske komisije predviđa se žetva krušne pšenice u EU u sezoni 2022/23. na nivou od 126 mil. t što je za 5,1 mil. t manje nego u prethodnoj. Razlog tome je toplinski val koji je u vrijeme nalijevanja zrna harao žitorodnim područjima.

Za koliko će proizvodnja EU žitarica biti manja u odnosu na 2021?

Njemačka žetva će porasti za 0,9 na 22,1 milijun tona. Francuska očekuje pad prinosa na 33,1 mil. t, kao i Poljska koja očekuje 11,7 mil. t.

Žetva kukuruza prema izvješću USDA će biti manja za 2,50 i iznositi 68 mil. t. EK predviđa žetvu kukuruza u EU u ovoj sezoni od 72 milijuna tona, što je jedan milijun tona manje nego u prethodnoj.

Rumunjski prinos bi trebao biti manji za 0,4 i iznositi 14,8 milijuna tona. Slično stanje je u Francuskoj, gdje će prinos pasti na 13,3 mil. t i Poljskoj s prinosom od 6,9 mil. t.

Očekivanja su da će se on u Mađarskoj povećati za 2 mil. t i iznosit će 8,3 milijuna tona.


Tagovi

Tržište žitarica Žitarice Cijena pšenice Cijena kukuruza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.