Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 17.07.2022. 07:30

Za koliko će proizvodnja EU žitarica biti manja u odnosu na 2021?

U ratarskoj proizvodnji značajan problem predstavljaju veliki troškovi inputa i loši vremenski uvjeti. I pored mjera za jačanje domaće proizvodnje očekivanja su smanjena

Foto: Depositphoto/zuzulienka
  • 760
  • 74
  • 0

Europska Komisija je objavila novo Izvješće o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta Europske Unije koji predstavlja pregled najnovijih trendova i daljih perspektiva poljoprivredno-prehrambenih tržišta.

Naglašeno je da je rat u Ukrajini poremetio globalnu trgovinu poljoprivrednim proizvodima i stvorio veću nesigurnost u pogledu buduće dostupnosti žitarica i uljarica. Navedeno je da je EU uglavnom samodostatna u proizvodnji hrane i da ima ogroman suficit u trgovini ovim proizvodima. Od zajedničkog tržišta se očekuje da apsorbira nestabilnosti koje se javljaju.

Dovoljno žitarica

U ratarskoj proizvodnji značajan problem predstavljaju veliki troškovi inputa i loši vremenski uvjeti, prvenstveno kada je riječ o toplinskom valu i suši. I pored mjera za jačanje domaće proizvodnje očekivanja su smanjena. Predviđa se da će proizvodnja žitarica u EU biti manja za 2,5 posto nego u 2021. godini. Ukupna proizvodnja će dostići 293,3 milijuna tona, dok je ljetna prognoza 286,4 milijuna tona.

SWE objavio prognozu do kraja ljeta: Dijelove Europe čeka toplinski val i suša

Zahvaljujući velikim zalihama, tvrdi se u izvješću, dostupnost će biti veća. Početne zalihe su povećane za 24 posto u odnosu na prosjek u poslednjih pet godina i to će pomoći da se nadoknadi manjak zbog suše. Količina im je fiksna i iznosi 50,1 milijun tona.

Ukupna proizvodnja će dostići 293,3 milijuna tona (Foto: Depositphotos/alfribeiro)

U kombinaciji s manjom potražnjom za stočnom hranom i smanjenom upotrebom za biogorivo, izvoz ove robe iz EU bi mogao biti veći za 30 posto. Ipak su procjene izvoza u ljetnim prognozama smanjene sa 41,4 na 33,5 milijuna tona u odnosu na proljetnu. To će samo djelomično nadoknaditi pad globalne dostupnosti zbog blokade crnomorskih luka i ograničenja izvoza od strane nekih izvoznica.

Navodi se da bi oko 8 milijuna dodatnih tona pšenice moglo biti izvezeno u 2022-23. u odnosu na godinu ranije.

Postoji određena zabrinutost zbog pristupačnosti koje su uzrokovane visokim tržišnim cijenama, kao i zbog inflatornih trendova. To će stvoriti veći pritisak na cijene hrane, posebno potrošačke cijene mliječnih proizvoda. Potrošnja sira i malsaca može blago porasti, a očekuje se da će upotreba mlijeka u prahu u preradi pasti.

Povećane površine pod proteinskim usjevima

Nakon popuštanja obaveza ZPP-a povećavaju se površine pod proteinskim usjevima. To znači više soje, mahunarki i uljarica.

Izvršna vlast EU dozvolila je iznimnu i privremenu derogaciju (opoziv, op.a.) kako bi se ove godine omogućila proizvodnja bilo kakvih usjeva na ugarima. Komisija razmatra produženje ovog odstupanja za još jednu godinu. Povećanje količine proteinskih usjeva je za šest posto, a očekuje se da će prinosi porasti za tri posto. Od ove izmjene i dozvoljavanja sjetve na ugarima najviše je bilo suncokreta, jer je izmjena došla nešto kasnije, ali se očekuju rekordni prinosi ove uljarice.


Tagovi

Žitarice Tržište Sjetva na ugaru Zalihe žitarica Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.