Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje tla
  • 21.07.2022. 07:30

Oranje i obrada tla na padinama ugrožava buduće prinose

Teška mehanizacija ubrzava smanjenje debljine zemljišta. Što nas očekuje u budućnosti?

Foto: Depositphotos/tan4ikk
  • 1.135
  • 247
  • 0

Nova studija Lancaster Sveučilišta iz Ujedinjenog Kraljevstva i Augsburga iz Njemačke otkriva da oranje i obrađivanje na padinama brdovitih površina uzrokuje propadanje površinskog obradivog sloja zemljišta, objavio je ScienceDaily.

Znanstvenici koji su napravili istraživanje tvrde da ako poljoprivrednici ne prestanu na ovakav način obrađivati padine, dugoročno bi se zemljište na obroncima moglo stanjiti do točke u kojoj je rast usjeva za hranu ozbiljno ugrožen. Gubitak obradivog sloja ugrozit će buduće prinose.

Ugrožena buduća proizvodnja

Poljoprivrednici su stoljećima obrađivali obronke, ali uz upotrebu tradicionalnih plugova koje su vukle domaće životinje. Prelaskom na sve jaču i veću poljoprivrednu mehanizaciju doprinijelo je zahvaćanju dubljih slojeva, pomicanju većih količina zemlje i pogodovalo eroziji uzrokovanoj vremenskim prilikama.

Sloj zemljišta na padinama je prirodno tanji, a njegovim preokretanjem i rastresanjem kidaju se veze između čestica zemlje.

Upotreba pluga donosi više gubitaka nego koristi?

Profesor John Quinton, sa Sveučilišta Lancaster i jedan od dva glavna istraživača studije, rekao je da uloga obrade u smanjenju dubine zemljišta ostaje nedovoljno prepoznata prijetnja biljnoj proizvodnji.

Tlo bi se na obroncima moglo stanjiti (Foto: Julijana Kuzmić)

"Znamo da obrada pomiče značajne količine prema donjim dijelovima padina, a one često premašuju količinu koju inače pokreću erozija vode i vjetra, ali smo malo znali o tome kako smanjenje sloja zemlje utječe na prinose usjeva."

Profesor Peter Fiener sa Sveučilišta u Augsburgu ukazao je da će ovaj problem postati sve ozbiljniji u mnogim dijelovima svijeta kako strojevi nastavljaju biti sve jače, a klimatske promjene povećavaju učestalost suša.

Istraživani usjevi pšenice i kukuruza

U njemačkoj regiji Uckermark, koja je visoko mehanizirana i vrlo produktivna poljoprivredna regija u Europi, istraživači su proučavali usjeve pšenice i kukuruza. Poljoprivredna proizvodnja se ovdje realizira najmanje 1.000 godina, ali je istraživanje pokazalo da će tijekom sljedećih pedeset prinosi ove dvije kulture vjerojatno pasti jer - suvremena mehanizacija ubrzava eroziju.

Rezultati su pokazali da će ako se nastavi uobičajena obrada doći do pada prinosa ozime pšenice do 7,1 posto u roku od 50 godina i do 10 posto tijekom jednog stoljeća. Za kukuruz je predviđeno smanjenje do 4 posto tijekom 50, odnosno 5,9 posto tijekom 100 godina. Rezultat smanjenja će biti najizraženiji u vrijeme suše jer tanki sloj zemljišta nije u stanju zadržati neophodnu vodu.

Suša potencira problem (Foto: M.C.Celić)

Istraživači naglašavaju potrebu hitnog djelovanja kako bi se zaustavio gubitak zemljišta. 

Bit će neophodno prilagoditi brzinu obrade ovisno o položaju nagiba i ukupno smanjenje dubine obrade kako bi se usporio proces erozije.

Efekti utjecaja klimatskih promjena prilikom ovih ispitivanja nisu bili uključeni, ali istraživači vjeruju da će pritisak erozije tla vjerojatno biti pojačan kako one budu povećavale učestalost sušnih perioda u sezoni uzgoja usjeva.


Tagovi

Obrada zemljišta Oranje padina Istraživanje zemljišta Prinos kukuruza Prinos pšenice John Quinton


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.