Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oranje zemlje
  • 26.06.2022. 07:30

Upotreba pluga donosi više gubitaka nego koristi?

Degradacija zemljišta, manje humusa, manji prinosi, a više financijskog ulaganja samo su neke posljedice djelovanja pluga

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 23.018
  • 1.934
  • 1

Upotreba pluga je dovela do revolucije u poljoprivredi, ali je puno argumenata koji danas više ne idu u prilog njegovom korištenju. Upotreba ovoga oruđa zastarjela je i donosi više gubitaka nego koristi, tvrde na poljskom portalu Bez Pluga.

Stalnom upotrebom na određenoj parceli dovodi do štetnih efekata, pišu. Njegovo djelovanje degradira zemljište, smanjuje prinose, povećava financijske izdatke i ima negativne posljedice za prirodu.

Degradacija zemljišta i manji prinosi

Sve je više navoda koji pokazuju negativne posljedice oranja plugom. Ovaj sustav obrade je dominirao i doveo obradivi sloj u katastrofalno stanje. Očekuje se da će trećina konvencionalnih površina izgubiti sposobnost proizvodnje hrane u narednih 200 godina.

Oranje povećava osjetljivost zemljišta na eroziju izazvanu djelovanjem vjetra, vode i uzgajanja. Površinski sloj ostaje nezaštićen, nema biljnog pokrivača koji bi ga štitio od djelovanja padavina i vjetra. Samo u Europi to dovodi do gubitka nekoliko tona oraničnog sloja. Procjenjuje se da je kultivacija plugom povezana s do šest puta većim intenzitetom erozivnih procesa nego u sustavima bez obrade.

Gornji sloj tla nestaje: Koje mjere očuvanja mogu pomoći?

Plugovi kidaju mehaničke veze strukturnih agregata tla, pospješuju ispiranje hraniva, smanjuje se sadržaj mikroorganizama koji su bitni za plodnost zemlje i sadržaj humusa. Dovode do zbijanja zemljišta, smanjuju poroznost i uništavaju strukturu. Pretpostavka je da dvadeset godina intenzivne obrade plugom može dovesti do gubitka od 50 posto organske tvari u zemlji. Osim toga stalno oranje na istoj dubini dovodi do formiranja plužnog đona.

Plugovi pospješuju ispiranje hraniva Foto: Depositphotos/fotokostic)

Sve je povezano i na kraju dovodi do smanjenja prinosa uzgajanih kultura. Tijekom vremena sve je manje humusa, organskih tvari i biljnih hraniva, a sve izraženiji deficit vlage. Strukture koje čuvaju vodu i hraniva se kidaju i uništavaju. Bez biljnog pokrivača zemlja je izložena djelovanju Sunca i vjetra što dovodi do brzog isparavanja vode. Kao rezultat toga, u sušnim godinama, oko 30 posto vode je manje dostupno za biljke.

Veća financijska davanja

Plodnost zemljišta ovisi o sadržaju organske tvari i milijardi organizama koji omogućavaju dostupnost hraniva za biljke. Obrada oranjem negativno djeluje na biološka svojstva tla. Prilikom prevrtanja zemlje brojni mikroorganizmi dospijevaju na površinu gdje ugibaju. Broj kišnih glista se smanjuje, a one su odgovorne za unošenje biljne mase u dublje slojeve i njihovu preradu.

Financijska sredstva koja će nam biti potrebna za realizaciju su veća nego kod drugih načina obrade zemlje. U odnosu na tradicionalni sustav obrade potrošnja goriva je veća za 20 l/ha nego u tehnologijama bez oranja ili čak za 40 l/ha u odnosu na nultu obradu. Troškovi proizvodnje uz upotrebu pluga se povećavaju i do 50 posto u odnosu na gospodarenje bez pluga.


Tagovi

Oranje Plug Degradacija zemlje Erozija Bez obrade Bez pluga


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]