Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 08.06.2022. 18:00

Opet rastu cijene žitarica - dva su razloga

Nakon kratkotrajnog pada, cijene žitarica opet bilježe trend rasta

Foto: Lucija Bencaric
  • 6.915
  • 461
  • 0

Tržište žitarica podložno je raznim utjecajima - od vremenskih prilika preko političkih previranja do situacije koja je zadesila Europu, a onda i svijet - rata u Ukrajini koji je ušao u četvrti mjesec. 

Svjedoci smo kako su posljednjih mjeseci cijene žitarice rapidno rasle, da bi nakon vijesti o otvaranju crnomorskih luka pale. No, bila je dovoljna objava u medijima kako je Rusija bombardirala glavni terminal za utovar žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda u Mikolajivu da bi one ponovo porasle. 

Naime, cijene pšenice su početkom tjedna zabilježile snažan oporavak. Na pariškoj terminskoj burzi Matif ugovor za novu pšenicu (rujan 2022.) poskupio je za 19,25 eura ili više od 5 posto na 397,50 eura/t u odnosu na zaključnu prethodnog tjedna. Privremeno je opet prekoračena čak i granica od 400 eura.

Rastu vrijednosti i kukuruza i repice

Kada je u pitanju čikaška burza, cijena pšenice u srpanjskom ugovoru porasla je za 5,1 posto i koštala je 401,60 USD/t. Na godišnjem nivou, kotacije su porasle za 58,9 posto. Za kukuruz u ugovoru o isporuci u srpnju iznosi 292,31 USD/t i porasla je za 2,13 posto, navodi  Farmer.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

I vrijednost uljane repice je također privremeno porasla. Cijena od 804,50 eura/t u ponedjeljak je bila za 28,75 eura ili 3,7 posto viša od zaključne u petak. Kolovoški ugovor je pao za gotovo 2 posto na 789,50 eura/t.

Turbulentno je i s repicom (Foto: Depositphotos/hansgwprinsen)

Oluja u Francuskoj

S obzirom na vrijeme, sušu, toplinske valove i snažne oluje, da se naslutiti kako će ove vrijednosti ostati visoke. Suša je pogodila jugozapad Europe još proljetos, a onda i toplinski val

Pored toga su u Francuskoj tuča, oluja i jaka kiša protekli vikend prouzročile znatnu štetu na pšenici i ječmu diljem zemlje. Nastradao je i kukuruz u Bretanji. 

"Prvo smo imali povijesnu sušu, povijesni toplinski val u svibnju, a evo sada i povijesne tuče. Klimatske prilike su dramatične za poljoprivrednu djelatnost. Žetva će biti za 30 posto slabija na određenim kulturama u Francuskoj", izjavila je Christiane Lambert, predsjednica Francuskog sindikata poljoprivrednika FNSEA za France TV Info.


Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Tržište žitarica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U miholjačkom ataru