• OPG Mladen Kaselj
  • 20.06.2019. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Podgorje

Mladen Kaselj: Kada se živi od zemlje, važno je njome dobro gospodariti

Mladen Kaselj iz Podgorja kod Virovitice dvadeset je godina poljoprivrednik i danas raspolaže sa 100 hektara zemlje. Gdje kupuje gnojivo, koje hibride sije te kome predaje svoje proizvode, saznajte u nastavku.

Foto: Ana Marija Šokec
  • 1.921
  • 209
  • 0

Mladen Kaselj iz Podgorja kod Virovitice dvadeset je godina poljoprivrednik. Sa svojom obitelji živi od zemlje, stoga mu je važno s njom i dobro gospodariti. 

"Poljoprivredu sam krenuo raditi gotovo iz ničega, danas ipak raspolažem sa 100 hektara zemlje. Kao i svim ratarima, i meni je najvažniji prinos, a kako bi do toga i došlo savjetujem se oko sjetve, gnojidbe i zaštite, i sa Savjetodavnom službom i s prodajnim predstavnikom iz RWA Danielom Đajkićem", priča Kaselj. Primjerice tako, samo za gnojidbu Kaselj koristi različite vrste mineralnog i folijarnog gnojiva, a formulacija pak ovisi o kulturi.

"Gnojivo kupujem u pogonu RWA u Koriji, tamo kažem koju formulaciju trebam i oni mi u mješaoni zamiješaju. Kod njih iznajmljujem i rasipač za gnojivo zapremnine četiri tone, s tim priključkom znatno sam brži u gnojidbi svojih poljoprivrednih površina", govori Kaselj.

Pšenicu tretirao dva puta, primijenjen i regulator rasta

Kako kaže, s RWA Hrvatska surađuje već deset godina i najviše sije sjemena iz njihovog sortimenta, između ostalog i kukuruz INITIO, pšenicu SOFRU i IZALCO, dok od uljane repice trenutno ima ANNISTON i NAIAD.

"Nakon što sam krenuo raditi s RWA Hrvatska, shvatio sam da imaju kvalitetnu robu s prihvatljivom cijenom i relativno visokim prinosima, što mi je kao i svakom proizvođaču bilo jako bitno", prepričava početak svoje suradnje Kaselj i dodaje kako mu je osim kvalitetnog sjemenskog materijala važna i primjena kemijske zaštite: "Obavezno je obavljam na vrijeme, kako na žitaricama ne bi bilo bolesti i insekata. Ove godine dva sam puta tretirao pšenicu protiv bolesti i jednom protiv leme, tako da je pšenica zdrava, a nije ni polegla jer sam primijenio regulator rasta".

fv
Mladen Kaselj s predstavnicima RWA Hrvatska

Prva mješaona mineralnih gnojiva u Hrvatskoj

Osim kooperacije s RWA Hrvatska, Mladen Kaselj nakon žetve svoju robu također predaje u RWA u silose u Koriji: "Zadovoljan sam s cijenom merkantile u trenutku otkupa, silosi su mi blizu, a i isplata je korektna, ne čeka se dugo na novac", pojasnio je Kaselj, te preporučio i drugim poljoprivrednicima suradnju s RWA Hrvatska d.o.o.

Inače, poljoprivredni proizvođači virovitičkog kraja i ove će godine moći prodavati svoju merkantilnu robu u pogon RWA Hrvatska d.o.o. smješten u Koriji. Osim silosa, čiji je kapacitet oko pet tisuće tona, u Koriji RWA ima skladišne prostore, sušaru, a od 2017. godine i mješaonu mineralnih gnojiva, prvu takvu u Hrvatskoj. Kako bi u sezoni otkupa bilo, za to se tijekom cijele godine brine prodajni predstavnik i voditelj pogona Korija Daniel Đajkić.

"Nama na terenu posao je obilaziti OPG-ove, davati preporuke i savjete, pratiti usjeve, što nam ljudi na kraju vraćaju povjerenjem predajući nam svoju robu", zaključuje Đajkić.


Tagovi

RWA Hrvatska Otkup merkantilne robe Korija Silos Mješaona


Autorica

Ana Marija Šokec

Ana Marija je inženjerka agronomije, ratarski smjer. Živi u Bjelovaru, udana je i majka dvojice sinova. Radila je nekoliko godina u novinarstvu, na BBŽ-radiju te pisala za lokalne novine Bjelovarac, tematika poljoprivreda. Trenutno radi u struci i kaže: Volim svoj posao, ali volim i pisati i pratiti aktualne teme.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 286, fax: +385 31 283 354, e-mail: goran.tonkovic@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Današnja situacija.. ;)