Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz kukuruza
  • 25.10.2022. 15:00

Manjak kukuruza zbog suše nadoknadit će onaj iz uvoza

Suša i toplinski val su smanjili prinose u EU, a uvoz nadoknađuje manjak domaće proizvodnje

Foto: Depositphotos/alivio
  • 676
  • 112
  • 1

Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) je prošli tjedan smanjilo svoju prognozu za globalnu proizvodnju kukuruza za 2022./23., na što je utjecalo smanjenje proizvodnje u Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama, piše ukragroconsult

Sada predviđaju 1,166 milijardu tona što je znatno ispod 1,217 milijardi iz prethodne sezone.

Najveći utjecaj EU i SAD

Glavna revizija odnosi se na EU gdje se proizvodnja te žitarice smanjila na 53,5 milijuna t u odnosu na prijašnjih 56,2 mil. t, i Sjedinjene Države gdje sada govore o količinama od 353 u odnosu na 354,2 mil. t. 

IGC očekuje da će SAD, najveći svjetski izvoznik kukuruza, isporučiti samo 54,6 mil. t u 2022./23., u odnosu na prethodnu prognozu od 57,8 mil. t. Također će se smanjiti i zalihe na 29,8 umjesto predviđenih 31 milijun tona. 

Pomaže uvoz iz Ukrajine?

Izvješće francuske konzultantske kuće Strategie Grains također pokazuje manju žetvu te žitarice u EU. Kao razlog su, jasno, naveli sušu, ali i pojasnili da val uvoza iz Ukrajine pomaže smanjiti probleme u opskrbi, prenosi Reuters. Njihova prognoza prinosa za 2022. je manja od IGC-ove i iznosi 50,4 milijuna tona, sa 52,9 milijuna predviđenih u rujnu.

To je skoro 25 posto ispod lipanjske, kada se govorilo o količinama od 66,8 milijuna tona. To je bilo prije nego što su suša i toplinski val djelovali u ključnim fazama rasta ove ratarske kulture.

Stoga je povećana i projekcija uvoza kukuruza u EU u tekućoj sezoni 2022/23., a nakon nedavnog povećanja putem crnomorskog koridora za ukrajinske pošiljke.

Glavna destinacija za ukrajinske poljoprivredne proizvode u 2022. je EU

Prinosi su na katastrofalno niskoj razini, a stabilnost je ostvarena zahvaljujući onome iz Ukrajine i Brazila.

Prognoza uvoza kukuruza u 2022/23. povećana je na 23,0 sa 21,4 milijuna tona predviđenih prošlog mjeseca. Iz Ukrajine se očekuje 12,8 mil. t. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Prinos kukuruza Uvoz kukuruza Tržište kukuruza Tržište pšenice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.