Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz iz Ukrajine
  • 20.10.2022. 15:00

Glavna destinacija za ukrajinske poljoprivredne proizvode u 2022. je Europska unija

Izvoz iz Ukrajine u EU se povećao u 2022. s 28 na 52 posto, a vrijednost mu je 7 milijardi dolara. Čega je najviše uvezeno?

Foto: Depositphotos/Marienko64
  • 207
  • 60
  • 0

U prvih mjesec i pol dana jeseni, Ukrajina je izvezla 10,4 milijuna tona žitarica, mahunarki, uljarica te prerađenih proizvoda. To je milijun tona više nego za cijelo ljeto 2022., objavili su na stranicama Ministarstva poljoprivredne politike. Konkretno, u 16 dana listopada iz te je zemlje otišlo 3,6 milijuna tona žitarica. U samo 7,5 mjeseci granicu je prešlo 23 mil. t poljoprivrednih proizvoda.

Pišu kako je ovoga mjeseca pšenica prvi put od početka rata preuzela vodstvo, dok je kukuruz, koji je posljednjih mjeseci bio vodeća izvozna roba, zauzeo drugo mjesto. Tako je količina otpremljene pšenice na dan 16. listopada iznosio 1,149 mil. t, što je 100.000 tona više nego sredinom rujna. Izvezeno je 1,089 mil. t kukuruza, 300.000 tona manje nego u prethodnoj polovici mjeseca.

Vrijednost izvoza poljoprivrednih proizvoda iz te je zemlje iznosio je 13,55 milijardi dolara u periodu siječanj-kolovz 2022. To je pad od 10 posto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi APK-inform.

U općoj strukturi izvoza udio agroindustrije dostiže 47 posto, a najveći dio se odnosi na žitarice, uljarice, masti, ulja, ostatke iz prehrambene industrije, meso i nusproizvodi. 

Udio Europske unije, Azije, Afrike i ZND (ekonomski savez 12 država bivše sovjetske republike) je iznosio 97 posto te predstavljaju najvažnije destinacije za ukrajinske poljoprivredne proizvode.

Povećan izvoz u EU

Uvoz iz Ukrajine u EU se povećao u 2022. s 28 na 52 posto, a vrijednost mu je 7 milijardi dolara. Pojedinačno gledajući, najveći uvoznik je Poljska sa 1,57 milijardi dolara, a najviše je uvezeno ulja i masti u periodu siječanj-kolovoz. Udio suncokretovog ulja je bio 14,5 posto.

Bune se poljski poljoprivrednici: Jeftine ukrajinske žitarice ruše cijenu domaćim

Ukupna izvezena količina ove vrste proizvoda vrijedi 3,652 mlrd. $, što je za 11 possto manje u odnosu na isti period 2021. godine. Izvoz suncokretovog ulja iznosio je 3,361 mlrd. $, što je manje za 422 milijuna dolara na godišnjem nivou.

Rumunjska prva u uvozu uljarica

Kada je riječ o uljaricama, izvoz je u tom razdoblju dva puta veći nego prošle godine i iznosio je 1,712 mlrd. $. Izvezena količina suncokretovog sjemena je 1,6 milijuna tona, uljane repice 0,9, a soje 0,8 mil. t.

Oko tri četvrtine ukupnog izvoza otpada na članice EU. Najveći uvoznik je u posljednjih pet godina bila Njemačka, ali je sada pala na drugo mjesto iza Rumunjske koja ih je uvezla u vrijednosti od 331 milijun dolara. Slijede je Bugarska i Turska.


Tagovi

Ukrajina Izvoz Poljoprivredni proizvodi Uljarice Ulje Masti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.