Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 20.02.2021. 07:30

Ledeni val u SAD-u povećao cijenu pšenice?

Nakon što je zbog ledenog vala predsjednik SAD-a, Joe Biden proglasio izvanredno stanje u nekim dijelovima zemlje, cijene američke pšenice su porasle. Rastu li i za ostale ratarske kulture?

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 511
  • 59
  • 0

Prema prošlotjednoj prognozi žetve američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) došlo je do privremenog smanjenje cijena žitarica. Kako piše agrarheute, trgovci i analitičari ostali su pomalo razočarani jer su očekivali mnogo snažniji pad zaliha kukuruza i soje nakon što Kina mjesecima kupuje ogromne količine.

Međutim, nakon što je zbog ledenog vala američki predsjednik, Joe Biden proglasio izvanredno stanje u nekim dijelovima SAD-a, cijene američke pšenice su porasle ovoga tjedna za gotovo tri posto.

Analitičari strahuju da su ekstremno niske temperature u većim područjima uzgoja ozbiljno oštetile ozimine. Cijene su rasle širom svijeta, uključujući i one u Europi koje su pratile rast u SAD-u.

Nadalje, analitičari izvještavaju da je ozima pšenica izložena hladnoći u mnogim područjima gdje nema dovoljno snježnog pokrivača koji bi ju zaštitio, a najviše su bili pogođeni Tekasas i Oklahoma. "Još ne možemo znati količinu gubitka prinosa zbog ovog hladnog šoka, ali je njime tijekom vikenda bilo pogođeno oko 30 posto pšenice", rekao je jedan od njih za ovaj portal.

Uvoznici kupuju zbog straha

Američki terminski ugovori za kukuruz ponovno su porasli, a trgovalo se više i sojom, usprkos revidiranim prinosima u Južnoj Americi koji nisu dospjeli na tržište zbog spore vršidbe u Brazilu. To znači da mnogi uvoznici, posebno Kina, kupuju duže nego inače od SAD-a.

Brazilski izvoz soje za siječanj iznosio je samo 49.500 tona, što je tek dio uobičajene količine. Nije dovoljan ni da popuni kapacitet jednog broda, izvještavaju trgovci. Mnogi analitičari vjeruju da se isporuke iz te zemlje neće normalizirati do ožujka, što bi moglo dovesti do kaosa u tamošnjim lukama jer će ondje i šećer biti spreman za otpremu.

Prema njima, velika potražnja za američkom sojom, kukuruzom i pšenicom mogla bi se nastaviti, a time i održati cijene žitarica na vrlo visokoj razini. Jedan od uzroka je visoka inflacija cijena hrane povezana s Covidom u mnogim zemljama poput Rusije i Argentine. Naime, one pokušavaju popuniti zalihe osnovnih prehrambenih proizvoda.

Soja za sobom vuče sve uljarice?

Mnoge zemlje uvoznice su povećale otkup žitarica i uljarica tijekom pandemije kako bi izbjegle moguće smetnje u transportu ili daljnja povećanja cijena poljoprivrednih proizvoda. Tako, primjerice Kina, kupuje znatno više žitarica i uljarica iz Južne i Sjeverne Amerike da bi imala dovoljno hrane za stada svinja koja se neprestano povećavaju. Ondje će iz tog razloga cijene kukuruza ostati visoke u narednom razdoblju.

Uljana repica prati rast cijena soje, koja za sobom vuče sve uljarice. Uz to, europsko tržište repice je oskudno kao i kanadsko, a riječ je o najvećem svjetskom proizvođaču i izvozniku ove ratarske kulture. Cijene su iznad 460 eura po toni, dok su u Kanadi čak 482 eura, javlja ovaj portal. No, analitičari tvrde da se rast može očekivati i dalje.

Nedavne kiše u Argentini poboljšale su prognozu za žetvu soje i kukuruza. Tako je ondje proizvodnja soje povećana s 47 na 49 milijuna tona, dok je za kukuruz berba veća za 2,5 milijuna tona. Inače, ova je zemlja najveća svjetska izvoznica sojinog ulja i brašna te treća za kukuruz. 


Tagovi

Cijene Žitarice Ledeni val Stanje usjeva SAD Tržište


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.