Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 27.09.2019. 15:00

Kvalitetno odradite jesensku gnojidbu za dobru kondiciju ozimih žitarica

Bliže se optimalni rokovi sjetve ozimih žitarica. Sjetva u optimalnom roku uz adekvatnu zaštitu usjeva i provedbu osnovne i predsjetvene gnojidbe pridonijet će ostvarenju visokog prinosa.

Foto: Depositphoto/ksvetlaya
  • 1.226
  • 81
  • 0

Bliže se optimalni rokovi sjetve ozimih žitarica. Sjetva u optimalnom roku uz adekvatnu zaštitu usjeva i provedbu osnovne i predsjetvene gnojidbe pridonijet će ostvarenju visokog prinosa.

U početku rasta ozimog usjeva, koji se odvija u jesen, kada je korjenčić mali i razvijen tek u plićem sloju tla, neophodno je da su mu hraniva dostupna u neposrednoj blizini kako bi rast mogao neometano teći. Ne manje važno je i da korijen rastući u dubinu kroz tlo nailazi na nove zalihe hraniva i koristi ih tijekom svog jesenskog porasta. Dobro ishranjen usjev u zimu će ući u dobroj kondiciji što će mu osigurati bolje preživljavanje stresnih zimskih uvjeta bez opasnosti od propadanja uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta i eventualnog "gladovanja" na početku proljeća prije nego se primjeni prva prihrana.

Naglasak na fosforu i kaliju

Koja je to optimalna količina hraniva potrebna svakoj pojedinoj ozimoj žitarici i koja formulacija gnojiva će najbolje zadovoljiti te potrebe, odredit će se na temelju podataka kemijske analize tla te ciljanog prinosa koji je realno moguć za svaku pojedinu žitaricu u određenim klimatskim uvjetima u kojima se odvija rast i razvoj.

Dobro ishranjen usjev u zimu će ući u dobroj kondiciji što će mu osigurati bolje preživljavanje stresnih zimskih uvjeta!

Pravi izbor za jesensku gnojidbu su formulacije s naglašenim sadržajem fosfora i kalija, savjetuje Petrokemija, kao što su NPK 7-20-30, NP 12-52 (MAP) i KCl. Standardan izbor za osnovnu gnojidbu je formulacija NPK 7-20-30, koja je pogodna za tla siromašno opskrbljena fosforom i kalijem. Ako je pak tlo dobro opskrbljeno kalijem, a siromašno opskrbljeno fosforom, što je slučaj velikog broja naših proizvodnih površina prednost treba dati formulaciju NP 12-52 (MAP). Formulacija je to koja uz dušik ima povećan sadržaj fosfora, a kalija uopće nema u svom sastavu. Ako se pak radi o tlu koje je bogato opskrbljeno fosforom, a siromašno opskrbljeno kalijem najbolji izbor je KCl. Formulacija je to koja sadrži 60% kalija u obliku kalijeva klorida.

Što ako zaoravate veću količinu žetvenih ostataka?

Ako se zaorava veća količina žetvenih ostataka pretkulture potrebno je primijeniti i veću količinu dušika, koju će mikroorganizmi koristiti u procesu razgradnje organske tvari, a tako će se izbjeći pojava dušične depresije. Za tu namjenu koriste se dušična gnojiva UREA ili UAN, koja se zaoravaju zajedno s odabranom formulacijom za osnovnu gnojidbu.

Uz osnovnu gnojidbu u jesenskom periodu se provodi i predsjetvena gnojidba, ali se za tu namjenu koriste formulacije s podjednakim omjerom hraniva kao što su NPK 15-15-15 ili NPK 20-10-10. Njihovom primjenom se tek izniklim biljkama stavljaju na raspolaganje dovoljne količine hraniva za početni rast i razvoj.

Za više informacija o jesenskoj gnojidbi ozimih žitarica, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Petrokemija Ozime žitarice Gnojidba Sjetva Kondicija usjeva


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]