Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Anoma d.o.o.
  • 17.11.2020. 20:30
  • Osječko-baranjska, Antunovac

Kupio spremnik goriva i u prvom valu koronakrize uštedio 15.000 kuna

Kingspan spremnik je ekonomično i praktično rješenje za poljoprivredna gospodarstva jer ne samo da povećava sigurnost pohrane, nego i rukovanje gorivom. Sipati ga se može i u odijelu, pojašnjava Matej Omazić.

Foto: Renata Prusina
  • 6.428
  • 792
  • 0

Mobilni je Kingspan spremnik goriva od 300 litara stavljen na pick-up, tenkiran na benzinskoj, odvezen do njive, spojen klemama na traktor kako bi crijevom od 4 metra dužine bila brzo i jednostavno utočena potrebna količina diesela. Samo se čekao poznati 'klik', baš kao i na pumpi, i radovi su mogli ići dalje.

Tako je praktičnost TruckMaster 300 mobilnog spremnika provjerio ovih dana Krešimir Cerenko iz Antunovca, koji na svom salašu već ima stabilni spremnik FuelMaster 5000 i sad razmišlja o kupnji ovog pokretnog, zbog, kaže, udaljenih njiva. 

"S mobilnim tankom ne bih morao gubiti vrijeme i voziti s daljih njiva traktorom natrag do salaša ili neke benzinske, što bi produžilo vrijeme rada na polju. Ovo mi je zgodno, da se doveze gorivo, a da bude praktično i uredno, bez prolijevanja. Odgovarao bi mi jedan od 500, no u ponudi su modeli od 430 ili 900 litara, pa još moram odlučiti“, kaže nam ovaj 37-godišnji poljoprivrednik i dodaje kako mu se trenutno fiksni, od 5.000 litara čini prava mjera za funkcioniranje njegovog gospodarstva.

Lako isplativa investicija

Ne mora se, navodi, ništa posebno znati, upravljanje je izuzetno jednostavno. "Treba samo uključiti u struju i stisnuti tipku da se pumpa pokrene. Brojač očitava stanje i količinu koju sam istočio. Zbog dvostruke stijenke praktično ne može doći do kondenzacije vode, a još ima filter koji ju odvaja. To mu je, po meni, jedna od glavnih prednosti i jedan od glavnih razloga zašto sam se odlučio za kupnju", ističe Cerenko pojašnjavajući kako mu je bitno imati čisto gorivo, jer su kvarovi na traktorima uzrokovani vodom ili drugim nečistoćama skupi.

Za primjer navodi kako jedna dizna za stroj vrijedan 130-150 tisuća eura košta 5-6 tisuća eura, a ovaj spremnik upola manje. 

"Duže sam ja to već gledao i kalkulirao kako da namaknem novce, činilo se na prvi pogled skupo, no onda je došao Covid i on je presudio. Jer, u prvom je valu krize diesel pao s pet na dvije kune, tako da sam s razlikom u cijeni na 5.000 litara, koliko stane u spremnik, uštedio 15.000 kuna. Praktično sam s dva takva punjenja isplatio investiciju“, kaže mladi Antunovčanin koji vjeruje da je ovom nabavkom riješio i eventualne buduće probleme, u slučaju donošenja nekih novih sigurnosnih propisa skladištenja ovakvih tekućina. 

Cerenku fiksni spremnik od 5.000 litara osigurava funkcioniranje gospodarstva

Mi smo, dodaje, ispred Europe po nekim pravilima i nikad se ne zna kad se mogu pojaviti neki novi propisi. "Kod nas su pravila takva da moramo biti korak ispred vremena“, mišljenja je naš domaćin, inače uzoran poljoprivrednik koji prati nove trendove u tehnologiji uzgoja. Potvrđuju to i odlični urodi na 200 hektara ratarskih kultura, među kojima je uljana repica, pivarski ječam, pšenica, soja i kukuruz, za čiju obradu koristi dva traktora (155 i 130 konjskih snaga) i kombajn.

Nadzor potrošnje

"Kad su intenzivni radovi, spremnik može pokriti 20-ak radnih dana. Traktor dnevno potroši 300-350 litara za oranje. S dva takva stroja kad se izađe na polje i cijeli dan radi, potroši se 500-tinjak litara. Ukupno godišnje potrošim 30.000, odnosno 150 po hektaru“, pojašnjava zašto mu je jako važno da svakog trenutka može vidjeti koliko ga ima, pa kad padne na 500 ili 1.000 litara, zna da je vrijeme ponovno naručiti i dopuniti. Kontrola količine moguća je zahvaljujući beskonačnom mjeraču.

Stigle i velike cisterne za vodu i tekući dušik od 5.000 do 27.000 litara

Matej Omazić, direktor tvrtke Anoma d.o.o., uvoznika i distributera Kingspan cisterni, pojašnjava kako uređaj za prikaz količine goriva u rezervoaru Watchman Sonic u crticama pokazuje koliko je pun, odnosno prazan spremnik. 

"Kad je prazan, pokaže se znak 'pištolja' i zasvijetli crvena lampica. Ovaj uređaj služi i za upozorenje ako se slučajno dogodi istjecanje goriva iz unutarnjeg spremnika. Mora biti uključen u struju u dometu 100 metara od njega, odnosno mjerača goriva. Novi modeli, na tržištu od prije nekoliko tjedana, imaju opciju dojave alarma preko mobitela na dnevnoj bazi, automatski, ili da korisnik sam može pogledati stanje preko aplikacije“, kaže Omazić i dodaje da osim digitalnog mjerača protoka K600, FuelMaster ima crpku protoka 79 l/min, crijevo za opskrbu od šest metara, automatsku mlaznicu, filter i čep te poljoprivrednicima vrlo praktično LED svjetlo sa senzorom koji ga automatski pali kad se po mraku otvaraju vrata ormarića s opremom. 

Učinkovito i elegantno

"Sad vidim koliko je to praktično kad nazoveš i dovezu ti gorivo pa imaš kad ti treba. Znam ljude koji rade 200 hektara i još uvijek se bakću s jednim kanisterom od 1.000 litara, idu na benzinsku skoro svaki dan. I ja sam prije 7-8 godina na autoprikolicu stavio dva bureta po 200 litara i svaki dan išao po njega. Pa sam onda počeo s jednim željeznim rezervoarom koji imam i danas, no on mora biti pun, inače hrđa. Ovaj može biti i poluprazan što je puno praktičnije. Uz to, može stajati i vani jer ima dvostruke stijenke i otporan je na UV zrake, pa nema straha od kondenzacije vode,“ obrazlaže nam mladi poljoprivrednik četvrte generacije zašto se odlučio investirati u ovo učinkovito rješenje.

Kad je prazan, pokaže se znak 'pištolja' i zasvijetli crvena lampica, kaže Matej Omazić

Dobar razlog za nabavku Kingspan spremnika može biti i prednosti kupovine goriva u većim količinama pri čemu se mogu ostvariti i određeni rabati. Uz to, onaj tko želi, može pratiti i koliko mu koji vozač troši, što je nekima vrlo bitno. 

"Mene je osobno najviše živciralo kad sam gorivo vozio na svoju njivu u limenoj bačvi, pa trebaš posebno pumpu, bilo ga je svuda. Ove sam spremnike slučajno primijetio na sajmu u Hanoveru i kad sam vidio da je to cjelovito rješenje, da ga praktično u odijelu možeš sipati, odlučio sam započeti s uvozom, prvo na vlastito imanje, a onda i drugima“, otkriva nam Matej Omazić, koji već dvije i pol godine s bratom Antom opskrbljuje poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj Kingspan cisternama.

Viši standardi sigrurnosti

Kako objašnjava, cisterna od 5.000 litara je optimalne veličine, ni prevelika ni premala. No linija FuelMaster ima i modele od 1.200, 2.300, 2.500, 3.500, 4.000 i 9.000 litara. Osim za skladištenje goriva, pogodna je i za čuvanje AdBlue dodatka, te gnojiva. Mnogi poljoprivrednici, dodaje, drže određenu količinu diesela na vlastitom imaju, ali u neadekvatnim uvjetima, koji su praktično nezakonski. 

"Često onima koji su dobili novce na fondovima, dođu inspekcije, od zaštite na radu do gospodarske pa gledaju i neuvjetno držanje. Ovim cisternama rješavaju taj problem“ ističe pojašnjavajući kako za postavljanje fiksnih spremnika ne trebaju nikakvi posebni uvjeti, samo betonska površina koja ne mora biti natkrivena, uzemljenje i struja. 

Kingspan spremnici - prijenosna rješenja za skladištenje i doziranje dizelskog goriva

Garancija na nepropusnost je 10 godina, a na opremu, pumpu i agregat, dvije. "Do sada nije bilo nikakvih pritužbi, no da se nešto dogodi, rješavamo problem“, naglašava dodajući kako poljoprivrednicima mogu ponuditi i cjenovno nešto povoljniju Kingspanovu robnu marku Deso, istog tipa proizvoda od drugog materijala, s nešto slabijom opremom. 

"Cijene goriva opet idu dolje, i sad bi bilo pravo vrijeme da si poljoprivrednici koji još imaju na kartici pravo na plavi dizel, povuku gorivo, možda i po veleprodajnim cijenama, i uskladište ga na primjeren način“, zaključuje Matej Omazić.


Fotoprilog


Tagovi

Cijene goriva Spremnik diesela Praćenje potrošnje Kingspan Gorivo Matej Omazić Anoma


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Anoma d.o.o.

Kardinala Alojzija Stepinca 43, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 91 355 5925, e-mail: info@anoma.hr web: https://anoma.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]