Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrijska konoplja
  • 03.08.2020. 09:00

Kukuruzni moljac nanio štete biljkama industrijske konoplje

Obzirom na trend povećanja površina pod industrijskom konopljom i jačoj pojavnosti štetnika, u bližoj budućnosti treba razmišljati o registraciji insekticida koji će imati dozvolu za primjenu u integriranoj i ekološkoj proizvodnji.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 517
  • 47
  • 0

Uočene su prve štete na biljkama industrijske konoplje koja je na području Virovitičko-podravske županije zasijana na 1.017,13 ha konvencionalne proizvodnje i 703,66 ha u ekološkom načinu uzgoja (izvor; APPRRR, 2019) i koja se uzgaja samo za sjeme, čiji se otkup vrši prema količini THC-a, a ostatak biljke se zaorava, iako je cijela biljka iskoristiva.

I dok zadnjih godina nije bilo prigovora od strane uzgajivača; ove bilježimo prve vidljive štete (koje nisu zanemarive) od kukuruznog moljca (Ostrinia/Pyrausta/nubilalis) čija ličinka druge generacije uzrokuje direktne štete na stabljici industrijske konoplje. Ubuši se u stabljiku i uzrokuje prijelom. Ove je godine to više došlo do izražaja nakon jakih vjetrova. Direktno je smanjen prinos i stvoren određeni broj početne populacije štetnika koji može uzrokovati veće štete u vrijeme žetve.

Kukuruzni moljac opisan je kao najveći štetnik hrvatske poljoprivrede, izraziti polifag koji osim kukuruza ličinka oštećuje konoplju, proso, sirak, suncokret, hmelj, sjemenke šećerne repe, rajčice, paprike, krizantema, a živi i razvija se na vrbi i mnogim korovima (Maceljski, M., (2002.): Poljoprivredna entomologija, Zrinski).

Štete su vidljive (Foto: Ana Marija Cajkulić)

Za vrijeme sušenja sjemena prošle godine jedan veći uzgajivač spominje 40% manje prinosa radi "gusjenica“ koje su se javile na sjemenu.

Napada kukuruzni moljac, preventivne mjere su najbolja zaštita

Znači, problem postoji i bit će svake godine prisutan, slabije ili jače. U literaturi se navode štetnici konoplje koji se dijele na: grizajuće štetnike lista, sisajuće štetnike na listu, kukci koji buše stabljiku, kukci i grinje koji oštećuju cvijet i sjeme, kukci koji se razvijaju na korijenu i navode se slučajne vrste kukaca koji se mogu pojaviti na konoplji. Puno je tu nabrojanih vrsta štetnih kukaca, a ovisno o klimatskim uvjetima, plodoredu, zakorovljenosti usjeva, sklopu i susjednim parcelama pojedine vrste kukaca mogu biti značajnije štetne. 

Na industrijskoj konoplji u Republici Hrvatskoj trenutno nema registriranih pesticida osim METAREX INOV-limacid, zato je potrebno pridržavati se preventivnih mjera zaštite: plodored, optimalni sklop, optimalna gnojidba, izbor parcela, zaoravanje biljnih ostataka, certificirano sjeme.

Zakon je izmijenjen, sad je moguće koristiti cijelu biljku industrijske konoplje

Obzirom na trend povećanja površina pod industrijskom konopljom i jačoj pojavnosti štetnika, u bližoj budućnosti treba razmišljati o registraciji insekticida koji će imati dozvolu za primjenu u integriranoj i ekološkoj proizvodnji.

Izvor: www.savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Industrijska konoplja Štetnik Kukuruzni moljac Štete


Autor

Ana Marija Čajkulić

Više [+]

Ana-Marija Čajkulić, dipl. ing. agr, biljno zdravstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]