Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene žitarica
  • 03.06.2021. 07:30

Kukuruz skuplji od pšenice - razlog velika kupnja Kine i suša u Brazilu?

Ogromne količine koje kupuje Kina, suša u Brazilu, smanjenje ruskog poreza na izvoz i vremenski uvjeti u vodećim zemljama proizvodnje diktiraju globalne cijene žitarica.

Foto: Depositphotos/smereka
  • 7.157
  • 738
  • 0

Kineska kupnja kukuruza povećala je njegove cijene, a ekstremna suša koje ja zahvatila najvećeg svjetskog izvoznika Brazil i dalje utječe na tržišne aktivnosti. Tona na pariškoj burzi EuroNext košta 254,75 eura, čikaškoj CME 211,77 €, a MATIF-u 264,25 eura. 

Izvještaji koji dolaze iz Rusije ukazuju na veliku žetvu pšenice i drastično smanjenje poreza na izvoz u lipnju koji bi mogao povećati izvoz u nadolazećem razdoblju. Tamošnje Ministarstvo procjenjuje da će ruska žetva žitarica iznositi 127,4 milijuna tona.

U Europi je još uvijek nestabilno vrijeme, ali vodeći proizvođači poput Francuske i Njemačke imali su dovoljno oborina, a i zalihe su ondje vrlo dobre, izvještava FranceAgrimer.

Prošlog tjedna su cijene žitarica u SAD-u naglo porasle nakon nedavnog pada. Američko Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je tada više od 5,6 milijuna tona nadolazeće žetve kukuruza prodano Kini.

U sjevernim državama SAD-a došlo je do kasnog mraza koji je oštetio kukuruz i pšenicu. Međutim, za veći dio Srednjeg zapada uvjeti za sjetvu su bili dobri, ali gotovo cijeli američki pojas u kojem se uzgaja kukuruz je presuh da bi biljke mogle neometano rasti, piše agrarheute.

Potrošnja premašuje proizvodnju?

Međunarodno vijeće za žitarice (ICG) podiglo je svoju prognozu kukuruza u sezoni 2021/22., a istovremeno primjećuje da potrošnja premašuje proizvodnju i drži se svoje procjene da će tržište ovom kulturom zabilježiti peti deficit zaredom.

Očekuje se da će kineska potražnja za žitaricama, pogotovo pšenicom ostati vrlo visoka jer je ona trenutno jeftinija od kukuruza. Međutim, on je i dalje potreban, ali se predviđa da će ga kineski proizvođači hrane pokušati zamijeniti pšenicom.

To će se odraziti na globalne cijene žitarica. Trenutno su one za pšenicu na EuroNetx-u 212,75 eura po toni, CME-u 213,38 € i francuskom FOB-u 214 eura. Nadalje, kineski uvoz ove dvije kulture popeo se na rekordne razine ove sezone što je povećalo vrijednost i imalo golem utjecaj na globalno tržište ratarskih kultura. Međutim, ako se pokaže da je nova kineska žetva pšenice toliko velika koliko očekuju tamošnje vlasti, to bi moglo oslabiti potražnju za uvozom.

Prošlog petka su cijene pšenice na kineskom terminskom tržištu bile 340 eura po toni, a kukuruza 356 za berbu u srpnju i 344 eura za onu u studenom.


Tagovi

Cijene žitarica Burze Globalna ponuda Globalna potražnja Cijena kukuruza Cijena pšenice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Potpisani ugovori s poljoprivrednicima