Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 10.05.2022. 07:30

Koji su proljetni štetnici na mladim usjevima?

Biljke su mlade i predstavljaju pravu gozbu za mnogobrojne štetnike

Foto: Depositphotos/anna2005
  • 507
  • 23
  • 0

Ovo proljeće je dovoljno toplo i vlažno da je omogućilo preživljavanje velikog broja štetnih kukaca. Kako je vrijeme sjetve većine ratarskih kultura iza nas, već sada na izniklima primjećujemo oštećenja nastala od mnogobrojnih štetnika.

Najviše se žale uzgajivači kukuruza, ali ne zaostaju ni proizvođači žitarica, šećerne repe i suncokreta. Mlade biljke su sada u prvim fazama rasta i vrlo osjetljive.

Mali kukci, velika glavobolja

Nekoliko vrsta insekata predstavlja zajedničke štetnike. Redovno se javljaju svake godine u manjem ili većem obimu. Kada se prenamnože mogu dovesti do značajnog smanjenja uroda ili uništiti usjev zbog toga je potrebno obaviti pregled usjeva.

Tkivo mladih biljaka je nježno, sočno i puno hranjivih tvari. Posebno su osjetljive u fazama klijanja, nicanja i početnog razvoja.

Jesenska sovica: Invazivni štetnik pred vratima Europe

Na parcelama se susrećemo s ličinkama raznih kukaca, grčicama, žičnjacima, lisnim ušima, tripsima, moljcima, pipama, puževima. Za kukuruz su posebna prijetnja i krupne životinje kao što su ptice, glodavci, divlje svinje, srne.

Za svoju hranidbu koriste podzemne i nadzemne biljne organe ili polažu jaja. Oni izgrizaju korijenje, ubušuju se u stabljike, jedu listove i mogu uništiti cijelu biljku.

Ličinke žičnjaka

Ličinke žičnjaka su posljednjih godina veliki problem na određenim lokalitetima, posebno kada se sjetva ratarskih kultura obavlja na svježe pooranim livadama, ugarima, u blizini velikih livada, živica i šuma. Svojim izgledom podsjećaju na komadić žice.

Podsjećaju na komadić žice (Foto: Depositphotos/VladK213)

Osim na ratarskim kulturama javljaju se i kao štetnici povrća, začinskog i ljekovitog bilja, cvijeća. Ličinke za hranu koriste različite uzgajane biljke, a najviše vole gomolje, lukovice i sočno korijenje.

Najveće štete čine u monokulturnim usjevima. Osim što uništavaju korijenje biljaka smanjuju tržišnu vrijednost gomolja krumpira, mrkve i sličnih vrsta. U zemlji provedu četiri do pet godina halapljivo se hraneći. Najveću štetu prave tijekom proljeća.

Grčice vole kukuruz

Ličinke majskog hrušta ili gundelja najviše napadaju kukuruz, šećernu i stočnu repu. Najveću štetu prave ličinke stare četiri godine, jer su najproždrljivije. Mlade se pak hrane na manjim korjenčićima i umanjuju prinos, ali starije mogu u potpunosti uništiti usjev. Aktivno se počinju hraniti od kraja travnja, a najbrojnije su u lipnju i srpnju. Grizu korijenje, ali ne vole zemljište bogato dušikom. Teško se predviđa njihova pojava, ali kada se jave u velikom broju u stanju su uništiti zasijanu površinu.

I grčice hrušta i odrasli kukci čine štete na biljkama (Foto: Depositphotos/waldenstroem)

Štetne mušice

Ova grupa mušica je poznata po tome što polaže jaja u blizini korjenovog vrata biljaka iz kojih se razvijaju ličinke koje se ubušuju u njezino tkivo. Lako se prepoznaju kao mali, nježni svijetli crvići dužine od 5 do 8mm koje vidimo u tkivu stabljike kada obavljamo pregled. Možemo ih pronaći i u zrnima koja klijaju.

Za uljanu repicu i druge repe je vrlo opasna kupusna mušica koja ima nekoliko generacija, dok je za kukuruz opasnost švedska mušica koja čeka treći list da položi jaja. Najčešće se napad uočava na rubovima polja, više nego u središnjim dijelovima.

Ptice, divlje svinje i srne

Ako imate parcele blizu šume ove životinje će vaš usjev smatrati gozbom. Najviše će stradati monokulture koje se više godina uzgajaju na istoj parceli poput kukuruza ili repe, ali neće poštedjeti ni usjeve žitarica, krumpira, lucerne, djeteline.

Najviše će stradati monokulture (Foto: Foto: Depositphotos/JakubMrocek)

Ptice su u stanju pojesti sve sjeme kukuruza koje smo posijali, a najveće štete nastaju kada se izlijeganje ptića poklopi s hladnim proljetnim danima kada nema druge hrane.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Gundelji Crvi u zemlji Mušice Repica Štetočine Žičnjaci


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar