Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Europi
  • 23.08.2022. 15:00

Još manji izgledi za prinos ljetnih usjeva - suša i na jesen

Devet europskih regija je najviše pogođeno sušom, a među njima je i Hrvatska. Tri ratarske kulture su najugroženije

Foto: Depositphotos/yurikr
  • 737
  • 56
  • 0

Izgledi za prinos ljetnih usjeva dodatno su smanjeni, pokazalo je kolovoško izdanje biltena JRC MARS - Praćenje usjeva u Europi, Europske komisije. Iznimno vrući i suhi vremenski uvjeti u većem dijelu Europe nastavili su značajno smanjivati prognoze koje već u srpnju nisu bile dobre.

Najviše su pogođeni kukuruz za zrno (-8,6 posto na razini EU), suncokret (-5,5%) i soja (-9,6%). Trenutačne prognoze prinosa za ove usjeve su ispod petogodišnjeg prosjeka i to između 12 posto (suncokret) i 16 posto (kukuruz za zrno).

Izvor: Europska komisija

S druge strane, vrući i suhi uvjeti pogodovali su žetvi ozimih usjeva, što je dovelo do blagog poboljšanja u prognozama uroda.

Najviše zahvaćena područja

Španjolska, Francuska, središnja i sjeverna Italija, središnja Njemačka, Mađarska, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska među najteže su pogođenim regijama u Europi. U izvješću se navodi kako su ove regije i prije velikih vrućina i suše bile pod utjecajem dugotrajnog nedostatka kiše. 

Razdoblja vodenog i toplinskog stresa djelomično su se poklapala s osjetljivim fazama cvjetanja i nalijevanja zrna. Ova kombinacija rezultirala je nepovratno izgubljenim potencijalom prinosa. Nekoliko je zemalja uvelo mjere za ograničavanje korištenja vode za navodnjavanje. 

Najviše pogođena područja

U nekim regijama, kao što je sjeverozapadna Italija te južna i središnja Španjolska, vrlo niske razine vode u akumulacijama nisu bile dovoljne da zadovolje potrebe usjeva za vodom, pa se prestalo s navodnjavanjem nekih polja. 

Također, u većem dijelu kontinenta ovakvo je vrijeme negativno utjecalo i na pašnjake

U zemljama Beneluksa, zapadnoj Njemačkoj, zapadnoj Poljskoj, istočnoj Slovačkoj, Bugarskoj i južnoj Ukrajini, nestašica oborina u kombinaciji s povremenim visokim temperaturama također je loše utjecala na ljetne usjeve te imala negativan učinak na izglede za prinos.  

Dok je manjak oborina pogodovao žetvi ozimih usjeva u većini zemalja, izraziti višak u Latviji i Litvi negativno je utjecao na ozime usjeve tijekom posljednjih faza nalijevanja i sazrijevanja zrna te je uzrokovao određeno kašnjenje početka žetve.

Utjecaj na ozimine i jarine

Suša i na jesen 

Izvješće donosi i prognozu vremena do 27. kolovoza. Tako vlažne uvjete s akumuliranom oborinom između 40 i 120 mm prognoziraju u Britaniji, velikom dijelu Skandinavije, malom dijelu europske Rusije, većem dijelu Poljske, Slovačke, Mađarske, istočne Hrvatske, zapadne Rumunjske te dijelovima zapadnog Balkana, kao i južne Njemačke, Alpa i sjeverne Italije. Predviđa se da će ove regije imati između 3 i 8 dana s oborinama iznad 5 mm dok se za ostatak Europe predviđa tek do 2 takva dana. 

Prognoza za jesen ne obećava mnogo - možemo li očekivati oborine?

Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi za rujan, listopad i studeni, velika je vjerojatnost da će se topliji uvjeti od uobičajenih zadržati tijekom većeg dijela Europe u rujnu te se vjerojatno nastaviti u listopadu. Uvjeti koji su sušniji od uobičajenih predviđaju se na Pirenejskom poluotoku, dijelovima zapadne Europe te malim područjima srednje Europe i Balkana.


Tagovi

JRC Mars Prognoza usjeva Suša Kukuruz za zrno Prognoza za jesen


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.