Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugoročna prognoza
  • 18.08.2022. 15:00

Prognoza za jesen ne obećava mnogo - možemo li očekivati oborine?

Čeka nas vrijeme toplije od prosjeka sa sušnijim uvjetima koji će se tijekom jeseni nastaviti nad južnom Europom i Sredozemljem. Jugoistok našeg kontinenta ima šanse za oborine

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.224
  • 77
  • 0

Do meteorološke jeseni imamo nešto više od mjesec dana. Ona počinje u rujnu no, pojedini faktori već sredinom ljeta mogu ukazati na to što nas čeka u nadolazećem godišnjem dobu. Kako piše europski meteorološki servis Severe Weather, već se može vidjeti jačanje utjecaja La Nine na jesenske vremenske uzorke na sjevernoj hemisferi. 

Kako znamo, meteorološka jesen obuhvaća tri mjeseca, od rujna do studenog. Ovo je prijelazna sezona iz najtoplijeg u najhladniji dio godine zbog čega u tom razdoblju može biti vrlo dinamično.

Prognostičari napominju da je La Nina važan igrač jer već povijesno ima velik utjecaj na jesen, a u svojoj prognozi detaljno opisuju takozvane ENSO oscilacije. Prema najnovijim analizama, anomalije globalne temperature oceana otkrivaju hladnije površinske vode od normalnih u središnjim i zapadnim ENSO regijama.

Toplije od prosjeka 

Nadalje pišu kako nad većim dijelom Europe postoji hladan signal zbog prevladavajućeg sjevernog strujanja zbog visokog tlaka u sjevernom Atlantiku. Ali također dodaju da vremenski obrazac u ovoj regiji nije tako izravno povezan s ENSO fazama kao u SAD i Kanadi.

Pri izradi prognoze koriste europski ECMWF model koji se smatra najpouzdanijim te CFSv2 iz NOAA/NCEP iz SAD-a. Oba predviđaju da će Europa imati temperature više od prosjeka u većem dijelu kontinenta. Sustav visokog tlaka trebao bi prevladati u jesen nad većim dijelom kontinenta.

Opet toplije od prosjeka

Sjeverna Europa vjerojatno će biti pod utjecajem sustava niskog tlaka, dok će vrijeme nad britanskim otocima ovisiti o visokom tlaku u sjevernom Atlantiku.

Suša na Sredozemlju

Nad kopnom se ne očekuju velike oborinske anomalije, osim vjerojatnih sušnih uvjeta koji će se tijekom jeseni nastaviti nad južnom Europom i Sredozemljem. Skandinavija bi mogla vidjeti više oborina u jesenskoj sezoni.

Većina zapadnih i jugozapadnih Sjedinjenih Država može očekivati ​​toplije od normalnih i sušnije uvjete. No, očekuje se da će na jugoistoku biti više šanse za oborine. Iznad srednjeg zapada se očekuju više temperature i suša. 

Iznad uobičajenih temperatura očekuje se i u istočnoj Kanadi, dok bi u zapadnoj te na Aljasci trebali biti normalni do hladniji uvjeti i veće šanse za raniju zimsku sezonu.

Na kraju svoje prognoze spomenuli su i polarni vrtlog koji ima utjecaja na kasnu jesen, a onda i zimu te proljeće. Iako se čini da je još daleko do toga vremena, postoje naznake da bi on mogao biti slabiji, a što posljedično može dovesti do toga da će u Europi te SAD-u biti više hladnog zraka. No, o tome će biti više riječi u prognozi za zimu. 

Ako je voditi se onom starom, rose u kolovozu znače da će jesen biti lijepa, mogla bi zaista biti lijepa, a to znači i topla, sušna, što našim poljoprivrednicima sigurno neće ići na ruku. 


Tagovi

Dugoročna prognoza Prognoza za jesen Jesen 2022 Oborine Severe Weather Više temperature


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]