• Izvoz kukuruza
  • 27.04.2020. 15:00
  • Ukrajina

I Ukrajina će ograničiti izvoz kukuruza?

Ukrajina se povela za susjednom Rumunjskom i Rusijom koje su ovoga mjeseca ograničile izvoz žitarica zbog poremećaja uzrokovanih globalnom pandemijom Covid-19.

Foto: Depositphotos/smereka
  • 682
  • 101
  • 0

Nakon Rumunjske, a onda i Rusije, Ukrajina također razmišlja o ograničenju izvoza kukuruza. Zamjenik ministra gospodarstva, Taras Vysotskiy za reuters je u prošli petak izjavio kako će o tome pitanju vladini dužnosnici razgovarati ovaj tjedan. 

Iako nije rekao zašto se razmatra ovo pitanje, logično je zaključiti kako su se, na neki način poveli za susjednom Rumunjskom, ali i Rusijom koje su ovaj mjesec ograničile izvoz žitarica, a zbog poremećaja uzrokovanih globalnom pandemijom Covid-19

Oprezna Rumunjska: Zabranjuju izvoz žitarica, ali i pekarskih proizvoda

Ukrajina je, podsjetimo, u vegetacijskoj 2018/2019. izvezla rekordnih 50,4 milijuna tona žitarica, mahunarki i brašna, što je 23% više u odnosu na prethodnu sezonu. Ubrali su gotovo 36 milijuna tona kukuruza. 

Ranije ovog mjeseca u toj su zemlji priopćili kako su spremni zabraniti i izvoz pšenice do kraja 2019-20. marketinške godine ako prodaja premaši dogovorena ograničenja. 

Rusija uvela kvote od 7 milijuna tona žitarica

Kada je riječ o Rusiji, još su krajem ožujka donijeli rezoluciju o kvantitativnom ograničenju izvoza žitarica u države koje nisu članice Euroazijske ekonomske unije (EAEU). Kako bi održali gospodraski razvoj u razdoblju širenja infekcije koronavirusom, do 30. lipnja je uvedena kvota od 7 milijuna tona pšenice, raži, suražice, ječma i kukuruza. Nakon što se ova količina potroši, isporuke izvan EAEU bit će zaustavljene

Na temelju dosadašnjeg tempa popunjavanja kvota, očekuje se da će izvoz biti obustavljen već sredinom svibnja. U Rusiji ne planiraju povećati kvote za drugo tromjesječje, a njihovo bi ministarstvo poljoprivrede moglo ovaj mehanizam zadržati i u novoj marketinškoj sezoni 2020/21, izjavila je ovoga mjeseca zamjenica ministra poljoprivrede Oksana Lut. 

Od ovih ograničenja najviše strahuje Egipat, najveći svjetski kupac pšenice koji je već rezervirao 180.000 tona kako bi osigurao strateške rezerve uslijed pandemije. 


Tagovi

Izvoz žitarica Izvoz kukuruza Ukrajina Rusija Pandemija Covid-19 Kvote


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

6.1.1. Mjera za mlade poljoprivrednike sa kojom sam uz pomoć svoje obitelji podignula plastenike za... Pročitaj cijelu bilješku »