Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 03.01.2024. 18:00

Hoće li cijene žitarica nastaviti pad u 2024.?

Otvaranje američkih burzi u utorak je donijelo pad cijene pšenice.

Foto: Depositphotos/Leitenberger
  • 5.941
  • 394
  • 1

Hoće li cijene žitarica i uljarica nastaviti svoj pad u 2024. godini? Tržište i analitičari su pesimistični i ne nadaju se tako brzom oporavku, objavio je Agrarheute.

Tko je gubitnik na tržištu?

Čini se da europska pšenica gubi utrku na globalnom tržištu. Veliki je pritisak pri izvozu, a razloga je mnogo. Porasla je vrijednost eura, što izvoz čini skupljim. Proizvodni inputi su bili visoki. Dodatni su problem bile i preobilne oborine zbog kojih je kasnila sjetva ozimih kultura, a u nekim područjima je odgođena.

Vremenske prilike u Europi su i dalje središnja tema tržišta. S druge strane su izuzetno povoljni uvjeti u regiji Crnog mora. Analitičari Agritela očekuju da će i u drugoj polovici tekuće marketinške godine izvoz pšenice i dalje zaostajati za količinama neophodnim za rast cijena.

U prošloj godini su cijene pšenice pale za više od 80 eura/t. Svi napori se ulažu da se cijena održi iznad 220 eura/t, ali danas u 12h ona je pala na 219,75 eura/t. Cijena kukuruza je na 197 eura/t, dok je za tonu uljane repice potrebno izdvojiti 429,75 eura. I one su u padu zbog pritiska tržišta.

Otvaranje američkih burzi u utorak je donijelo pad cijene pšenice za 3,5 posto. Veliki je utjecaj jačanja dolara, što čini američku pšenicu nekonkurentnom. U padu su i cijene kukuruza i soje.

Analitičari očekuju da bi se stanje moglo popraviti krajem tjedna kada obujam trgovanja bude veći.

Preskupe europske žitarice i ruska ponuda

Krajem godine Egipatski državni kupac žitarica (GASC) je raspisao tender, ali ga je sada poništio. Prijavljena cijena ukrajinske pšenice je 239,20 eura/t, dok je ruska bila 241,94 eura/t. Cijene za europsku pšenicu su iznad ovih ponuda, a najjeftinija francuska je za 4 i 7 dolara skuplja po toni.

Slabost cijena agri roba je očita, ali na prekretnici smo povijesti

Rusija i dalje ostaje veliki igrač s velikim udjelom na tržištu i očekuje se rast u globalnoj trgovini na 25 posto u tekućoj sezoni (srpanj 2023. - lipanj 2024.) s 22 posto u prethodnoj sezoni. Udio Europske unije na globalnom tržištu je samo 11 posto.

Bruto žetva žitarica i zrna mahunarki svih kategorija u 2023. godini iznosila je 142,6 milijuna tona neto mase, priopćio je na kraju godine Saveznai ured za statistiku (Rosstat). Žetva pšenice iznosila je 92,8 milijuna tona. Očekuje se da će ruski izvoz žitarica u prvoj polovici sezone (srpanj-prosinac) dostići rekordnih 36,7 milijuna tona (29,8 milijuna tona prošle godine), uključujući 26,9 milijuna tona pšenice (23,8 milijuna tona u prethodnoj godini), 4,4 milijuna tona ječma (3,3 milijuna tona prethodne godine), 2,7 milijuna tona kukuruza (1,2 milijuna tona prethodne godine).


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšanice Izvoz pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Medicina na sajmu. Koliko vjerujete u pripravke koje nađete između štandova opreme za trimere i motorne pile?