Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja žitarica
  • 28.10.2020. 18:00

Gdje je ovršeno najviše pšenice i pira?

U francuskom Center - Val de Loire je požnjeveno više pšenice i pira nego u bilo kojoj drugoj regiji u EU.

Foto: Renata Prusina
  • 401
  • 73
  • 0

Proizvodnja žitarica jedna je od najvažnijih poljoprivrednih sektora Europske unije. One se primarno koriste za stočnu hranu i prehranu ljudi, ali i proizvodnju pića i industrijskih proizvoda. 

Više od polovine ukupne količine uzgojene u Uniji čini pšenica. Dvije trećine odlazi na kukuruz i ječam, a trećina na one koje se uzgajaju u malim količinama kao što su raž, zob i pir.

Prema podacima za 2018. godinu koje je ovoga mjeseca objavio Eurostat, ukupan prinos žitarica, uključujući i rižu, iznosio je 274 milijuna tona.

Najviše je ubrano obične pšenice i pira i to 115,6 milijuna tona, što čini 42% ukupne proizvodnje žitarica u EU.

Francuska regija prednjači s 4,4 milijuna tona

Ove dvije kulture su činile većinu proizvodnje žitarica u gotovo trećini regija EU. Proizvodnja se uglavnom nalazila u nizinskim regijama koje karakteriziraju velike ravnice, umjerena klima i relativno skromna razina padalina.

Podbacila žetva pšenice, u Francuskoj pad prinosa od 25 posto?

Najviša razina požetih uglavnom se nalazila u području regija od sjeverne Francuske preko Njemačke protežući se u istočna područja EU uz Dunav.

Dvije regije s najvećom količinom prinosa pšenice i pira su bile Center – Val de Loire s 4,4 milijuna tona i Picardie s 4,3 milijuna tona, obje u Francuskoj. Tri druge regije te zemlje, Champagne-Ardenne, Nord-Pas de Calais i Pays de la Loire, također su bile među 10 onih s najvišom razinom proizvodnje.

Slijede ju Španjolska i Njemačka

Količina pšenice i pira također je bila relativno visoka u Castilla y Leónu u sjeverozapadnoj Španjolskoj i Bayernu u južnoj Njemačkoj. Naime, ove su regije proizvele 3,6 milijuna tona zrna.

Te se kulture primarno uzgajaju u središtu EU u plodnim, nizinskim područjima. Međutim, postoji znatna raznolikost u odnosu na vrste uzgajanih žitarica, ovisno o regijama. 

U ovoj interaktivnoj karti pronađite više detalja o regionalnim specijalizacijama za svaku vrstu žitarica:


Tagovi

Žitarice Proizvodnja pšenice Proizvodnja pira Eurostat


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]