Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice u EU
  • 13.08.2020. 07:30

Podbacila žetva pšenice, u Francuskoj pad prinosa od 25 posto?

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, najveći proizvođač pšenice u Europskoj uniji bilježi pad prinosa, a analitičari skreću pozornost na Njemačku gdje su se zbog kiša poboljšali prinosi.

Foto: Jumpstory
  • 385
  • 75
  • 0

Kraj žetve pšenice u Francuskoj potvrdio je razočaravajuću proizvodnju u državi koja je inače vodeći proizvođač te kulture u Europskoj uniji. Sada se skreće fokus na Njemačku jer su se ondje zbog kiše poboljšali prinosi. 

Pad prinosa u Francuskoj od 25%

Francusko ministarstvo poljoprivrede smanjilo je u kolovozu svoju procjenu zajedničke žetve pšenice 2020. na 29,71 milijuna tona, što je smanjenje za 1,6 milijuna tona u odnosu na prošlomjesečnu prognozu i 25% manje od prethodne godine, piše agrarheute.

Sušno vrijeme naštetilo prinosima pšenice u Njemačkoj, a Francuzi očekuju pad od čak 21%

Prognoza se temelji i na najmanjoj površini pod žitaricama još od 1994. godine. Ministarstvo je iznenadilo tržište prvom procjenom uobičajene žetve pšenice s 31,31 milijuna tona. Od tada, većina analitičara smanjila je svoja očekivanja na manje od 30 milijuna tona, jer je žetva, koja je sada gotovo dovršena, pokazala vrlo loše prinose.

Površina francuske pšenice tada je iznosila samo 4,35 milijuna hektara u usporedbi s 4,41 milijuna prošlog mjeseca. Također, prognozirani prinos smanjen je sa 7,1 tona po hektaru na 6,83 tone po hektaru

Smanjili su i procjenu ovogodišnje žetve ječma sa 12,3 milijuna u srpnju na samo 11,3 milijuna tona, 18% ispod razine iz prethodne godine.

Fokus se okreće na Njemačku 

Analitičari sada skreću pozornost na Njemačku, gdje bi poboljšani vremenski uvjeti mogli donekle ograničiti pad proizvodnje u EU. 

"Žetva u EU pokazuje snažne kontraste", rekao je Nathan Cordier iz Agritela. "Oštar pad proizvodnje u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Rumunjskoj ne nadoknađuje se boljim prinosima u Poljskoj ili baltičkim zemljama. Što se tiče proizvodnje, to će biti pomalo kao 2016. godine", rekao je francuski trgovac, pozivajući se na najgoru žetvu u posljednjih 30 godina.

Slijedi nam solidna žetva pšenice, ali kolika će joj biti cijena?

Njemačka žetva pšenice je skoro gotova. "Pretpostavljam da je ovršeno oko 80% polja", rekao je njihov analitičar prošlog tjedna.

Prognoze tržišta kretale su se u rasponu od 21,0 do 22,6 milijuna tona, nakon 23,0 milijuna u 2019. godini. Glavni razlog pada je smanjenje površine na kojoj se obrađuje uz srednje prinose. Kvaliteta je normalna i pokazuje tek neznatno smanjenje proteina u nekim regijama.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Žetva pšenice Prinos Francuska Njemačka Pšenica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]