Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz pšenice
  • 28.08.2020. 15:00
  • Francuska

Francuska će izvesti čak 40% manje pšenice nego prošle godine?

Skoro pola izvoza, 6,3 milijuna tona isporučit će se izvan Europske unije i Britanije.

Foto: JumpStory
  • 399
  • 65
  • 0

Nagli pad francuske pšenice zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, obilne kiše u jesen te suša u proljeće, smanjit će izvoz za gotovo 40% u 2020/21. godini, rekao je analitičar Agritel-a, Nathan Cordier. Potvrdio je procjenu prinosa od 29,22 milijuna tona, što je pad u odnosu na 39,5 milijuna prošle godine.

Podsjećamo, kraj žetve pšenice u Francuskoj potvrdio je razočaravajuću proizvodnju u državi koja je inače vodeći proizvođač te kulture u Europskoj uniji. 

Niža raspoloživost tako će ovisiti i o izvozu koji se trenutno predviđa na 13 milijuna tona, što je pad za 7,9 mil. t u odnosu na prošlu sezonu (20,9 mil.t). Skoro pola izvoza, 6,3 milijuna tona isporučit će se izvan Europske unije i Britanije, navodi Reuters.

Podbacila žetva pšenice, u Francuskoj pad prinosa od 25 posto?

"Kina će ove sezone ostati veliko izvozno tržište francuske pšenice, čemu pridonose i trgovinski sporovi s nekim od njenih glavnih tradicionalnih dobavljača“, pojasnio je Cordier.

Procijenio je da je francuski izvoz pšenice za azijskog giganta na 1,15 milijuna tona u 2020./21., u odnosu na rekordnih 1,6 mil. t prošle sezone. Prodaja Alžiru, najvećem francuskom izvoznom tržištu, naglo bi pala na 2,6 milijuna tona, s 5,6 prošle sezone, zbog jake konkurencije iz baltičkih zemalja, Poljske, Švedske i Njemačke.

Agritel ne očekuje prodaju francuske pšenice Egiptu, jednom od najvećih svjetskih uvoznika te žitarice, koji bi se ove sezone uglavnom trebao okrenuti Rusiji i Ukrajini.

Kvaliteta ovogodišnjeg uroda dovoljno je dobra da zadovolji potrebe klijenata, rekao je Cordier, procjenjujući da 84% žitarica ima razinu proteina iznad 11%, a 98% pokazuje specifičnu težinu znatno iznad standarda od 76 kilograma po hektolitru. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Francuska Pšenica Suša Prinosi Izvoz Kina


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]