Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU proizvodnja
  • 21.01.2021. 07:30

Europi fali šećera? Proizvođači šećerne repe u problemima

EU u razdoblju 2020./21. očekuje pad proizvodnje šećera za gotovo 15%. Koji su razlozi?

Foto: Renata Prusina
  • 535
  • 31
  • 0

Proizvođači šećerne repe su prošle godine pretrpjeli brojne štete, a šećera u Europi je sve manje. Na to su utjecale niske cijene koje nisu dovoljne za održivost, ali i zabrane aktivne tvari za zaštitu ove kulture. Zatvorene su brojne šećerane, a nepovoljni uvjeti poput suše te bolesti, štetnici i virusi otežali su proizvodnju .

Prema procjenama, u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji se očekuje čak 10% niža proizvodnja šećera i izoglukoze u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 16,3 milijuna tona. Kako Ujedinjeno Kraljevstvo više nije dio EU, procjene za razdoblje 2020/21. dodatno se spuštaju na 15,4 milijuna tona, što je gotovo 15% manje od prethodne sezone. 

Manje površina pod repom

"Za očekivati je da ova industrija vjerojatno više neće moći opskrbljivati prehrambenu", kaže za agrarheute dr. Hermann Josef Schmitz iz tvornice Pfeifer&Langen komentirajući lošu proizvodnju u Njemačkoj. On smatra da će nedostatak morati nadoknaditi uvoz.

S obzirom na niske cijene, poljoprivrednici diljem EU su tijekom 2020. smanjili proizvodnju šećerne repe za 2,3%. Tako su u Francuskoj i Njemačkoj sijali na manje površina, a to je ujedno i posljedica zatvaranja pogona za preradu u te dvije države, vodeće po toj proizvodnji.

Francuska je zabilježila najgore prinose u posljednjih 20 godina, a Schmitz procjenjuje da su niži za oko 25%. Među glavnim razlozima je virus žutice za kojega su podsjetimo, proizvođači pozvali u pomoć jer su radi njega imali smanjenje prinosa od 30 do čak 50%. Dodatan problem je stvorila i suša.

U Poljskoj je pak suprotna situacija i to zahvaljujući državnim poticajima. Procijenjeno je da su ondje površine pod ovom kulturom povećane za 10.000 hektara. Međutim, vrijeme je i ondje utjecalo na rezultate vađenja, a bilo je problema i s uzročnicima bolesti poput Cercospore beticole koja uzrokuje pjegavost lista.

Niske cijene

Cijene najčešće variraju zbog brazilske proizvodnje. Tako je prosječna, prema Europskoj komisiji, za listopad 2020. iznosila oko 381 euro za tonu bijelog šećera. Prema Schmitzu to nije dovoljno za održiv i uspješan uzgoj šećerne repe. "Daljnji oporavak cijena ključan je za proizvodnju", upozorio je.

Prema tvrtki Pfeifer&Langen ove godine se očekuje stabilan uzgoj ove kulture u Europi, a smatraju da će tome pridonijeti ponovno odobravanje neonikotinoida u nekim državama koji se koriste za njezinu zaštitu. Riječ je o vrsti pesticida koja je posljednjih godina na udaru kritika zbog narušavanja zdravlja pčela.

Oporavak proizvodnje se vidi i kroz mjere za smanjenje korištenja gnojiva, a dio su Zelenog plana čiji je cilj smanjiti njihovu upotrebu za 20% do 2023. godine. Naime, ova industrijska biljka je vrlo cijenjen predusjev za druge kulture jer za sobom ostavlja tlo obogaćeno hranjivim elementima.

Nije sporno da će za šećer na tržištu uvijek biti mjesta, no trendovi se mijenjaju pa tako i kada su u pitanju sladila. Kupci sve više biraju zdravije alternative, a popularnost raste za steviju, javorov sirup, rižin slad, kokosov šećer i slično. 


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećer Šećerna repa Proizvodnja Europska unija Pad Cijena


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]