Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digestat
  • 22.02.2022. 09:00

Digestat je kvalitetno organsko gnojivo, znate li kako ga dobiti?

Nastaje kao nusproizvod prilikom proizvodnje bioplina, a njegova primjena, pojašnjava nam dr.sc. Robert Spajić s FAZOS-a, pridonosi povećanju razine humusa u tlu te poboljšanju vodnog režima.

Foto: Depositphotos/vschlichting
  • 1.414
  • 130
  • 0

Digestat je anaerobno razgrađen supstrat, bogat makro i mikro-nutrijentima, što ga čini prikladnim biljnim gnojivom. U usporedbi sa stajskim, ima poboljšanu gnojidbenu efikasnost.

Nastaje kao nusproizvod tijekom proizvodnje bioplina i vrlo je bogat hranjivim tvarima. Može doći u tri oblika: vlaknastom, tekućem ili kao mulj. 

Za razliku od umjetnog, ne treba velike količine energije za proizvodnju i transport. Osim toga, gnojiva nastala anaerobnom digestijom ispuštaju manje ugljikovog dioksida pri nastajanju.

Korištenjem digestata obogaćuje se tlo i oranične površine koje su nekoliko desetaka godina ruinirane mineralnim gnojivom (tzv. betoniranje oraničnih površina). U svim naprednijim proizvodnim sustavima koji su usmjereni na suvremenu poljoprivrednu proizvodnju u Europskoj uniji i u svijetu poznato je kao BAT (best available techniques).

Obogaćuje tlo

Dr.sc. Robert Spajić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku smatra da ga je neophodno pratiti kroz prizmu oplemenjivača tla.

"Ovo visokovrijedno organsko gnojivo sadrži hranjive tvari u vidu različitih normi dušika, fosfora, kalija, mikroorganizama te ostalih hranjivih elementata koji su dostupni biljkama u ratarskoj proizvodnji već tijekom nicanja i porasta", napominje. Osim toga, kaže, njegova primjena pridonosi povećanju razine humusa u tlu te poboljšanju vodnog režima.

Važno je naglasiti da njegova upotreba ima svoje zakonitosti i tehnološke korake koje je neophodno poštivati kako bi se izbjegli mogući negativni učinci na tlo - prekomjerna aplikacija ili u periodu kada ista nije dozvoljena i slično.

Iz današnje točke gledanja, kada cijena mineralnih gnojiva leti u nebo, svjedočimo značajnom zaokretu u mišljenjima sudionika poljoprivredne proizvodnje, navodi. Trenutno se na mnoge načine nastoje iznaći rješenja kojima će se reagirati u smjeru smanjenja troškova u financiranju ratarske proizvodnje.

"Na kraju, kada sve sagledamo, pomalo ironično moram primjetiti da je trebalo doći do situacije u kojoj će nas cijena mineralnih gnojiva usmjeriti na aktivno i profesionalno iskorištavanje digestata", kaže Spajić zaključivši da je to možda pozitivno koliko god se činilo čudnim, jer ipak je pomak koji s okolišne i financijske strane možemo gledati kao potencijalni uspjeh za buduće godine proizvodnje koje su pred nama.

Preko silaže do digestata

Da se radi o kvalitetnom organskom gnojivu koje može reducirati potrošnju mineralnih u uzgoju silažnog kukuruza, smanjiti proizvodne troškove i povećati profitabilnost uzgoja, kaže i Darijo Sajko, vlasnik poljoprivrednog gospodarstva iz Čađavice.

On se bavi ratarstvom i uslugama koje je prije tri godine počeo raditi i za bioplinare na način da s njima ugovori silažu – kukuruz ili sirak, a zauzvrat dobije digestat. Kaže da dosta ljudi još uvijek ne zna što je digestat. Imaju sliku da se radi o otpadu, međutim stvari su sasvim drugačije.

Priča je trenutno zanimljiva radi visoke cijene gnojiva, tako da on sada planira obogaćivati zemlju samo na taj način, drugo neće koristiti.

"Ako se ugovori 100 hektara silaže, može ga se dobiti za 200 ha zemlje", tvrdi naš sugovornik.

Dakle, kaže, ako netko ugovori 100 ha silaže, a ima još 100 za sebe, gdje recimo sije pšenicu, na osnovu ugovorenih 100 ha dobit će ga zauzvrat za svih 200 ha. Njegov je samo trošak prijevoza. Sajko je ostvario takvu suradnju i izuzetno je zadovoljan. "Kampanja nam je sve skupa nekih 1.000 hektara", govori.

Prošle godine su napravili određeni test. Naime, ječam su ovršili u lipnju, nasipali teren digestatom i posijali kukuruz. Nisu prskali. Dobili su oko 44 tone silažne mase po hektaru. "U redovnoj sjetvi prosjek je 50 tona", zadovoljno govori. 


Tagovi

Digestat Bioplinare Robert Spajić Organsko gnojivo Darijo Sajko


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]