Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 26.04.2022. 15:00

Cijene žitarica - pšenica neće ići ispod 400 eura?

Trgovci traže nove dobavljače, kupci su oprezni, a rat u Ukrajini i loši vremenski uvjeti u SAD-u dodatno kompliciraju stanje na tržištu žitarica.

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 3.096
  • 253
  • 0

Tržištem žitarica i dalje dominira utjecaj rata u Ukrajini, teške vremenske prilike u SAD i suša u drugim proizvodnim područjima.  

Cijena pšenice je i dalje iznad 400 eura, kao i raži te kukuruza u zrnu. Nešto ispod ovog iznosa potrebno je izdvojiti za ječam i zob. 

Slična situacija je i s kukuruzom za koji se očekuje velika potražnja zbog industrijskih sektora kojima je on osnovna sirovina.

Potraga za novim dobavljačima

Trgovci su i dalje u potrazi za novim dobavljačima, a trgovina na europskom tržištu je usporena, navodi Agrarheute.

Mlinari kupuju oprezno, u nadi da će cijena pasti. Oslabila je potražnja proizvođača stočne hrane. Jednim dijelom je tome doprinijelo širenje ptičje gripe i smanjenje broja peradi.

Francuska FranceAgriMer agencija je izvjestila da je 92 posto ozime pšenice u dobrom ili vrlo dobrom stanju. To je povećanje od šest bodova u odnosu na 2021. godinu i 12 bodova u odnosu na petogodišnji prosjek. Revidirali su izvozni cilj za Francusku za 100.000 tona na 5,8 milijuna tona.

Istovremeno je njemačko Raiffeisen udruženje (DRV) procijenilo žetvu na 22,7 milijuna tona što predstavlja povećanje od 1,2 milijuna tona u odnosu na prošlu godinu. Problem koji može dovesti do smanjenja količina je nedostatak vlage u zemljištu. Žetva kukuruza procijenjena je za 190.000 tona na 4,32 milijuna tona što je smanjenje u usporedbi sa 4,44 milijuna tona u prethodnoj godini.

Pšenici prijeti nedostatak vlage (Foto: Depositphoto/beorm)

Cijene ječma i dalje rastu na svjetskom tržištu, ali na europskom ostaju stabilne i ograničenog rasta zbog epidemije ptičje gripe i dostignutog visokog iznosa.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

Egipat je tradicionalno veliki uvoznik pšenice i ostalih žitarica. U posljednjem tenderu je kupio 240.000 tona francuske, kao i 50.000 tona pšenice iz Bugarske i 60.000 tona iz Rusije. Istovremeno, ova država je odlučila smanjiti zahtjeve prema kvaliteti za indijsku pšenicu

Loše stanje u SAD-u

Ozima pšenica u SAD-u je pogođena lošim vremenskim uvjetima. USDA je smanjila zalihe koje su prethodno kvalificirane kao dobre do odlične, na 30 posto. To je pad od 23 postotna boda u odnosu na prošlu godinu. Podbacila je sjetva jare zbog vrlo hladnog vremena na sjeveru SAD-a. Završena je na samo osam posto površina.

Problemi sa sjetvom kukuruza u SAD i Ukrajini će i dalje utjecati na njegovu veliku cijenu. Vremenske prilike i rat su osnovni problemi, ali i rast cijena goriva i drugih inputa koji dodatno povećavaju troškove proizvodnje. 


Tagovi

Tržište žitarica Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena ječma


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]