Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 22.04.2022. 15:00

Može li Indija prehraniti svijet?

Velihe zalihe hrane i očekivana obilna žetva mogu ovu zemlju preobraziti u velikog izvoznika hrane. Je li to realno očekivati?

Foto: Depositphotos/branex
  • 608
  • 186
  • 0

Indijski premijer Narendra Modi u razgovoru je s američkim predsjednikom Joe Bidenom o pitanju globalne nestašice hrane istaknuo da je Indija spremna osigurati hranom ostatak svijeta nakon šokova u opskrbi i porastu cijena. Kaže, imaju je dovoljno za svojih 1,4 milijarde stanovnika i spremna je uz dozvolu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) opskrbiti svijet svojim zalihama, piše BBC News

Cijene i dalje rastu

Globalne cijene roba bile su na desetogodišnjem vrhu prije rata u Ukrajini koji je dodatno doveo do katastrofalnog stanja na tržištu. Rusija i Ukrajina su najveći svjetski izvoznici pšenice i na njih se odnosi trećina globalne godišnje prodaje pšenice, 55 posto izvoza suncokretovog ulja te 17 posto izvoza kukuruza i ječma. Prema podacima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) očekivalo se da će zajedno izvesti 14 milijuna tona pšenice i preko 16 mil. t kukuruza ove godine.

"Prekidi u trgovanju i prijetnja embarga s kojima se Rusija suočava znače da ne možemo računati na ove količine. Indija bi mogla povećati izvoz, posebno kada ima dovoljno zaliha pšenice", kaže Upali Galketi Aratchilage, ekonomist u UN FAO.

Indija je drugi najveći proizvođač riže i pšenice u svijetu, a početkom travnja imala je 74 tone ovih žitarica na zalihama. Vlada je zadržala 21 milijun tona za stratešku rezervu i sustav javne distribucije. Ovime se omogućava pristup jeftinoj hrani za više od 700 milijuna siromašnih ljudi. Rižu izvozi u 150 država, a pšenicu u 68.

Imaju značajnih zaliha riže i pšenice (Foto: Depositphotos/scalatore959)

U periodu 2020/2021 izvezla je više od sedam milijuna tona pšenice, a već su sklopljeni ugovori za izvoz više od tri mil. t ove žitarice od travnja do srpnja. Izvoz poljoprivrednih proizvoda u 2021-22 je već premašio rekordnih 50 milijardi dolara.

Brojke pokazuju da bi izvoz ove godine mogao premašiti sva očekivanja i dovesti do smanjenja svjetskih cijena hrane. No, ondje ipak postoji određena zabrinutost. 

Naime, nova sezone žetve je u toku, a postoji bojazan da će prinosi biti manji zbog vremenskih nepogoda i nestašice gnojiva. Država bi se mogla suočiti s problemima u logistici, jer nema dovoljno skladišta, transportne mogućnosti i brodova.

Prepolovljena proljetna sjetva u Ukrajini dovest će do neviđene migracijske krize?

Istovremeno se stanovništvo suočava s galopirajućim cijenama koje su dovele do povećanja inflacije na šesnaestomjesečni maksimum od 7,68 posto. Cijene ulja povrća, žitarica, mlijeka, mesa i ribe su porasle.

Velike zalihe, ali hrane nedostaje

U Indiji je više od tri milijuna djece pothranjeno i pored obilne žetve i bogatih zaliha. Političari u ovoj zemlji znaju da njihovu sudbinu određuje cijena hrane.

U posljednje dvije godine osigurani su besplatni obroci za više od 80 milijuna stanovnika, ali se čini da je to nedovoljno.

Unatoč upozorenjima o smanjenom urodu i daljem rastu cijena, posebno gnojiva i goriva, službenici predviđaju da će biti požnjevenih rekordnih 111 milijuna tona.

Stručnjaci poput Harisha Damodarana, višeg suradnika u Centru za politička istraživanja, istraživačkom centru sa sjedištem u Delhiju, nisu u to uvjereni. On smatra da će prinos biti znatno manji zbog nestašice gnojiva, obilnih kiša i velikih ranih ljetnih vrućina.


Tagovi

Indija WTO Hrana Cijene Izvoz pšenice Prehrambena kriza Opskrba hranom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.