Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 20.04.2022. 15:00

Cijene kukuruza najviše u posljednjih 10 godina?

Cijene na svjetskim burzama nastavljaju rasti. Veletrgovci kupuju sve što se ponudi

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 8.691
  • 711
  • 2

Kotacije žitarica na čikaškoj burzi CBOT rasle su za dva do tri posto. Ovaj tjedan je ondje počeo značajnim poskupljenjem.

Cijena pšenice u svibanjskom ugovoru porasla je za 2,2 posto i iznosila je 411,71 USD/t. U odnosu na prošlu godinu kotacije su rasle za 71,4 posto. Cijena kukuruza u ugovoru za isporuku u svibnju porasla je za 2,9 posto i iznosila je 320,16 USD/t, a tijekom prošle godine porasla je za 37,8 posto. Sada je postignuta najviša cijena od kolovoza 2012. godine, navodi Farmer.

Nastavlja se rast cijena

Cijena pšenice je pred Uskrs porasla za preko 400 eura i nastavlja dalje rasti, kao i cijene kukuruza, ječma i uljane repice. Dok analitičari strahuju da će doći do nestašice žitarica zbog rata u Ukrajini, uvoznici naveliko kupuju sve što se nudi na tržištu, izvještava Agrarheute.

Međunarodni monetarni fond upozorio je svijet da ulazi u vrlo opasnu situaciju kada je u pitanju trgovanje žitaricama.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

Zbog uskršnjih blagdana nije se trgovalo u Europi. U SAD i na svjetskom tržištu cijene žitarica su u ponedjeljak naglo porasle i taj trend se zadržao tijekom utorka. Cijene kukuruza su u SAD dostigle najvišu razinu u posljednjih deset godina, a tome su doprinijeli nepovoljni vremenski uvjeti (suša) u SAD-u i Južnoj Americi te zastoj crnomorskog izvoza.

Prema izvješću američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) sjetva kukuruza je prošli tjedan bila završena s četiri posto što je ispod petogodišnjeg prosjeka od šest posto.

Priopćeno je da je 30 posto američkih zaliha ozime pšenice u dobrom do odličnom stanju. Više od dvije trećine uroda bilo je u području pogođenom sušom.

Onemogućen izvoz ukrajinske pšenice

Izvoz žitarica iz crnomorskih luka je skoro potpuno prestao i to dodatno povećava cijene. Mjesečno je Ukrajina izvozila pet milijuna tona žitarica, a u skladištima je ostalo 20 milijuna tona prošlogodišnjeg žita koje se nije moglo izvesti ovog proljeća. Problem se nastoji riješiti transportom preko kopna, željeznicom, i transportom preko luka na Dunavu što nije dovoljno.

Veliki problem je i zadržavanje vagona na graničnim prijelazima.

Procjene Monetarnog fonda

MMF će smanjiti svoje procjene globalnog rasta za 2022. i 2023. jer rat u Ukrajini podiže cijene hrane i energije i dodatni je pritisak na ionako krhke ekonomije, izjavila je direktorica menadžmenta MMF-a Kristalina Georgieva.

Smanjen je očekivani rast, iako će većina zemalja i dalje zadržati pozitivan trend, rekla je Georgieva. Najavila je da će nove prognoze biti objavljene na proljetnom sastanku MMF-a i Svjetske banke. "U ekonomskom smislu, rast je opao, a inflacija porasla. U ljudskom smislu, prihodi su pali, a siromaštvo poraslo", komentirala je. 


Tagovi

Cijene žitarica Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Ukrajinska kriza Zalihe žitarica MMF Kristalina Georgieva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.