Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljarice
  • 20.08.2020. 15:00

Blagi pad proizvodnje uljarica: Francuska bilježi najveću proizvodnju među zemljama EU

Prema podacima Europske komisije, najveću žetvu uljarica među članicama EU imala je Francuska, 3,5 milijuna tona, a slijedi ju Njemačka s 3,1 milijuna tona i Poljska u kojoj se proizvodnja povećala za 0,1 i iznosi 2,5 milijuna tona.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 195
  • 9
  • 0

Prošli tjedna cijene uljarica pale su na svjetskom tržištu, a samo je soja na CBoT-u (Chicago Board of Trade) porasla.

Palmino ulje na tržištu Kuala Lumpura prošli je tjedan palo za 1,3%, a samo tjedan dana ranije poraslo je za 0,5%. Cijena sojina ulja porasla je za 0,7% , dok je kanadska canola pala za 0,2%, ali je u odnosu na prošlu godinu veća za 7,7%. 

U posljednjem mjesečnom izvješću o globalnoj bilanci uljarica, koje je Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država objavilo, predviđa se simboličan pad globalne žetve na 68,11 milijuna tona. U Europskoj uniji proizvodnja bi trebala biti 16,8 milijuna tona dok se u Australiji žetva povećala za 0,95 i iznosi 3,3 mil. t. Kanada očekuje istu razinu kao i prošle godine, 19 milijuna tona. 

Podbacila žetva pšenice, u Francuskoj pad prinosa od 25 posto?

Prema podacima Europske komisije, najveću žetvu među članicama EU imala je Francuska, 3,5 milijuna tona, a slijedi ju Njemačka s 3,1 i Poljska u kojoj se proizvodnja povećala za 0,1 i iznosi 2,5 milijuna tona, navodi farmer.pl.

Globalna žetva soje ove će se godine povećati za 33,12 milijuna tona na 370, 5 mil. t, a u SAD-u se očekuje proizvodnja veća za 23,75 mil. t. U Brazilu je žetva također povećana za 5 milijuna tona i iznosi 131 mil. t, a u Argentini za 3,5 s proizvodnjom od 53,5 milijuna tona. 


Tagovi

Uljarice Proizvodnja Tržište Palmino ulje Uzgoj soje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]