Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 07.08.2021. 18:00

Žitaricama cijena pala u srpnju, no i dalje je gotovo 30 posto viša u odnosu na lani

FAO izvještava da je u srpnju zabilježen pad cijena osnovnih namirnica. Niže su za 1,2 posto u odnosu na lipanj, no i dalje su za 31 posto više u odnosu na isti mjesec lani.

Foto: Renata Prusina
  • 427
  • 279
  • 0

Globalne cijene hrane u srpnju su pale za 1,2 posto u odnosu na lipanj, ali su još uvijek za 31 posto skuplje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kako je izvijestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) pad prošlog mjeseca je odraz nižih cjenovnih vrijednosti žitarica, mliječnih proizvoda i biljnih ulja, što je nadoknadilo rast onih za meso i šećer već drugi mjesec zaredom. 

Žitarice su u odnosu na lipanj bile jeftinije za tri posto, ali su i dalje skuplje za 29,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Kako je objavio FAO, međunarodne cijene za kukuruz pale su za šest posto zbog boljih prinosa od ranije predviđenih u Argentini te poboljšanih izgleda za proizvodnju u SAD-u. Otkazane narudžbe iz Kine također su utjecale na kotacije kukuruza. Međutim, cijene su dobile određenu potporu i zbog konstantne zabrinutosti oko stanja usjeva u Brazilu, gdje je vršidba znatno zaostala za prošlogodišnjim tempom, a one visoke domaće potaknule su poljoprivrednike da usmjere prodaju na domaća tržišta.

Izvozne za ječam pale su za 6,4 posto, a sirka 5,3 posto zbog slabe uvozne potražnje. Jeftinija je i riža. Nasuprot tome, one za pšenicu su porasle za 1,8 posto u srpnju i tako dosegle najvišu razinu još od sredine 2014. godine. Potaknute su stalnom zabrinutošću zbog loših uvjeta u Sjevernoj Americi gdje je uporna suša ometala prinose ozime pšenice u Kanadi te jare u SAD-u.  S druge strane, jaka kiša ugrozila je izglede usjeva u dijelovima Europe, dok su rani prinosi u Ruskoj Federaciji bili nešto niži od očekivanog. Na južnoj hemisferi, izgledi za proizvodnju ostali su povoljni u Argentini i Australiji.

Što se tiče biljnih ulja, ona su prema FAO-u jeftinije za 1,4 posto i koštaju manje nego posljednjih pet mjeseci. Rezultat je to niže cijene sojinog, repičinog i suncokretovog ulja koja nadoknađuje onu višu za palmino ulje. Njezine međunarodne kotacije su se oporavile u srpnju, potkrijepljene nižom proizvodnjom od očekivane u velikim zemljama proizvođačima uslijed nedostatka radne snage, prvenstveno u Maleziji. Nasuprot tome, cijene sojinog ulja oslabile su u srpnju, pod velikim pritiskom miješanja biodizela u Argentini. U međuvremenu su se također smanjile i one za repičino i suncokretovo, što odražava potisnutu globalnu uvoznu potražnju i potencijalne rekordne zalihe za sezonu 2021/22.

Pale jedino cijene svinjetine, a šećera neprestano rastu

Mlijeko je u srpnju pojeftinilo za 2,8 posto u odnosu na lipanj, što je pad vrijednosti drugi mjesec zaredom, nakon 12 mjeseci neprestanog povećanja. Međutim, za 14,5 posto je skuplje od istog razdoblja 2020. godine. Naime, prošlog su mjeseca pale međunarodne kotacije za sve mliječne proizvode, pri čemu je najveći pad zabilježio obrano mlijeko u prahu, a slijede ga maslac, punomasno mlijeko u prahu i sir, što uglavnom odražava smanjenu uvoznu potražnju.

Što se tiče mesa, ono je prema FAO-u skuplje za 19,6 posto u odnosu na lani. U srpnju su najviše porasle kotacije za meso peradi, a cijene su potkrijepljene povećanim uvozom iz istočne Azije usred ograničenog proširenja proizvodnje u nekim regijama, dok su se za ovčje meso povećale zbog velikog uvoza i sezonskog smanjenja zaliha iz Oceanije. I one za govedinu su porasle, što odražava zatezanje globalnih tržišta zbog smanjene opskrbe iz velikih proizvodnih regija i nastavljenog visokog uvoza, posebno iz Kine. S druge strane, svinjskog mesa košta manje nakon pada uvoza iz Kine, bez obzira na ograničene zalihe iz Njemačke zbog širenja afričke svinjske kuge na nekim farmama svinja.

I šećer je skuplji za 1,7 posto u odnosu na lipanj, što predstavlja četvrto uzastopno mjesečno povećanje i najvišu razinu od ožujka 2017. Rast međunarodnih kotacija uglavnom je povezan s utjecajem nedavnih mrazeva u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku ove namirnice, na koji su već negativno utjecali dugotrajni sušni vremenski uvjeti. Također, nedavni rast cijena sirove nafte i aprecijacija brazilskog reala prema američkom dolaru pružili su dodatnu potporu svjetskim kotacijama šećera. Isto tako, zbog viših cjenovnih vrijednosti energije, brazilski proizvođači su se usredotočili na proizvodnju etanola


Tagovi

FAO Cijene hrane Indeks cijena Srpanj Osnovne namirnice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.