Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 08.07.2021. 18:00

FAO: Pale su cijene žitarica, ulja i mlijeka, a meso i šećer sve skuplji

Nakon 12 uzastopnih mjesečnih povećanja, FAO izvještava da je u lipnju zabilježen pad cijena osnovnih namirnica. Niže su za 2,5 posto u odnosu na svibanj, no i dalje su više u odnosu na isti mjesec lani.

Foto: Depositphotos/sarymsakov
  • 7.290
  • 556
  • 0

Globalne cijene hranu u lipnju su pale za 2,5 posto u odnosu na svibanj, ali su još uvijek za 33,9 posto veće od istog razdoblja prošle godine. Kako je izvijestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) proteklog mjeseca je zabilježen prvi pad indeksa nakon 12 uzastopnih mjesečnih povećanja. Pojašnjavaju da je on odraz nižih cjenovnih vrijednosti biljnih ulja, žitarica i u manjoj mjeri mliječnih proizvoda, što je nadoknadilo one veće za šećer i meso.

Što se tiče onih za žitarice, pale su za 2,6 posto u odnosu na svibanj, ali i dalje su 33,8 posto iznad vrijednosti od lipnja prošle godine. Nakon što su dosegle najvišu razinu u svibnju još od siječnja 2013., međunarodne cijene kukuruza niže su za pet posto u lipnju, ali su ipak ostale 72 posto više nego lani. Kako navodi FAO, one su u Argentini pale s povećanim zalihama iz nedavnih berbi kao rezultat većih prinosa od očekivanih. Unatoč šteti od suše, žetve koje su u tijeku vrše pritisak na cijene te ratarske kulture u Brazilu.

U SAD-u su pale krajem mjeseca jer su kiše poboljšale stanje usjeva u nekim područjima. Za 2,2 posto manje su za ječam, a 4,9 posto za sirak. Blaži pad od 0,8 posto bilježi se kod pšenice, ali su i dalje iznad 31 posto u odnosu na lani. Povoljna globalna perspektiva potpomognuta poboljšanim očekivanjima kod mnogih ključnih proizvođača nadmašila je pritisak kojega čini suša te tako utječe na usjeve u Sjevernoj Americi. I riža je koštala manje.

One za biljna ulja su niže za 9,8 posto u odnosu na prošli mjeseci. Znatan mjesečni pad uglavnom odražava niže cijene palminog, sojinog i suncokretovog. Nakon porasta dvanaest uzastopnih mjeseci, međunarodne kotacije palminog ulja povukle su se u lipnju, uglavnom pod utjecajem potencijalnih sezonskih uspjeha u vodećim zemljama proizvođačima i nedostatka potražnje za uvozom.

Meso skuplje za 2,1, a šećer 0,9 posto u odnosu na svibanj

Kako je priopćila UN-ova organizacija, mlijeko je koštalo za jedan posto manje u odnosu na svibanj čime je završeno razdoblje od 12 mjeseci uzastopnih povećanja. No, i dalje je skuplje za 22 posto u odnosu na lani. Najveći pad zabilježen je kod maslaca zbog niže potražnje i rasta zaliha, pogotovo u Europi. Cijene punomasnog mlijeka u prahu pale su zbog smanjenih kupnji u Kini. Dok su međunarodne kotacije sira i obranog mlijeka u prahu niže zbog smanjene globalne potražnje za uvozom, uslijed nešto većih izvoznih zaliha iz glavnih proizvodnih regija.

Sve vrste mesa u lipnju su koštale 2,1 posto više u odnosu na svibanj, nastavljajući porast deveti uzastopni mjesec. Tako je ono skuplje za 15,6 posto u odnosu na isti mjesec lani, ali je i dalje za osam posto ispod vrhunca zabilježenog u kolovozu 2014. Kako izvještava FAO, razlog je povećanje uvoza u istočnoazijskim zemljama, ali i smanjenje izvoznih zaliha.

Što se tiče šećera, on je koštao 0,9 posto više u odnosu na svibanj, što je treći uzastopni mjesečni porast i dostizanje novog višegodišnjeg vrhunca. Razlog su pritisci zbog neizvjesnosti uzrokovanih nepovoljnim vremenskim prilikama u Brazilu. Također, nedavni rast cijena sirove nafte i aprecijacija brazilskog reala prema američkom dolaru u lipnju pružili su dodatnu potporu svjetskim kotacijama šećera. Isto tako, zbog viših cjenovnih vrijednosti energije, brazilski proizvođači su se usredotočili na proizvodnju etanola. S druge strane, dobre perspektive proizvodnje i izvoza u Indiji djelomično su neutralizirale sveukupni pritisak na rast međunarodnih cijena i spriječile veća mjesečna povećanja.


Tagovi

FAO Indeks cijena Cijene hrane Prehrambeni proizvodi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.