Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmjena
  • 26.08.2018. 12:00

Vanjskotrgovinska razmjena s Mađarskom u proteklih pet godina povećana za više od 50%!

Vanjskotrgovinska razmjena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između Hrvatske i Mađarske prošle je godina iznosila ukupno 390 milijuna eura.

Foto: Bigstockphoto/Jeff Cagle
  • 310
  • 19
  • 0

Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ukupna razmjena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s Mađarskom povećana je za više od 50 posto (hrvatski izvoz povećan je za 75%, a uvoz za 45%) što Mađarsku, uz Njemačku, Italiju i Sloveniju, svrstava među naše najznačajnije vanjskotrgovinske partnere.

Naime, Hrvatska je nedavno bila zemlja partner 25. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije Gazdanapok 2018 u mađarskom Szentlorincu, a prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK) vanjskotrgovinska razmjena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između Hrvatske i Mađarske prošle je godina iznosila ukupno 390 milijuna eura, od čega je izvoz u Mađarsku bio 107 milijuna, a uvoz iz Mađarske 283 milijuna eura. U Mađarsku najviše izvozimo žive životinje (svinje i goveda), suncokretovo ulje, šećer te stočnu hranu, a uvozi se suncokretovo ulje, svinjsko meso, mlijeko, pšenica i kukuruz.

Na Gazdanapoku su se predstavile 23 tvrtke i četiri OPG-a iz Hrvatske iz osam županija, a prema riječima potpredsjednika HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragana Kovačevića, ono na čemu svakako treba inzistirati, jest da se promoviraju proizvodi veće dodane vrijednosti, autohtoni proizvodi, proizvodi sa zaštićenim oznakama te da se u konačnici poveća i njihov udio u robnoj razmjeni.


Tagovi

Hrvatska Mađarska Izvoz Uvoz Razmjena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).