Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 06.12.2020. 15:00

Upotrijebiti do ili najbolje upotrijebiti do? Novi vodič za proizvođače hrane

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je objavila vodič koji će pomoći proizvođačima hrane da odrede valjani rok trajanja.

Foto: Depositphotos/fvwalakte
  • 334
  • 12
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) razvila je vodič za pomoć proizvođačima prehrambenih proizvoda prilikom donošenja odluke o primjeni oznake "upotrijebiti do" ili "najbolje upotrijebiti do".

Oznaka "upotrijebiti do" odnosi se na sigurnost tj. ukazuje na datum do kojeg se hrana smije konzumirati, ali ne i nakon njegovog isteka, bez obzira na to što nema vidljive promjene u izgledu i mirisu.

Znate li razliku između roka trajanja "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do"?

S druge strane, izraz "najbolje upotrijebiti do" odnosi se na kvalitetu. U tom će slučaju hrana biti sigurna za konzumaciju i nakon navedenog datuma, ali u tom razdoblju može doći do promjene senzorskih svojstava kao što je njezin okus, tekstura i slično. 

Vodič s uputama 

EFSA-in vodič strukturiran je prema modelu stabla odlučivanja (slikovit model koji reprezentira čitavu strukturu odluka) s nizom pitanja na koja proizvođači trebaju odgovoriti kako bi lakše donijeli odluku o korištenju spomenutih oznaka. Između ostalog, obuhvaća sljedeća pitanja: jesu li zahtjevi za označavanje roka trajanja za tu grupu hrane već regulirani zakonom, podvrgava li se hrana bilo kakvoj obradi radi uklanjanja opasnosti, rukuje li se njome prije pakiranja, koje su njezine karakteristike te uvjeti pohrane.

Vodič potražite ovdje.

Stručnjaci su revidirali i čimbenike koje proizvođači trebaju uzeti u obzir kako bi se odredio rok trajanja tj. vrijeme u kojem će hrana ostati sigurna i/ili zadovoljavajuće kvalitete za konzumaciju uz uvjet da je pakiranje neoštećeno te da je skladištena u skladu s navedenim uputama.

Cilj smanjiti bacanje hrane

Prema procjeni Europske komisije, od 88 milijuna tona otpada od hrane koji godišnje nastane u Europskoj uniji, do 10% je povezano s označavanjem rokova trajanja.

"Jasne i pravilne informacije na pakiranju te bolje razumijevanje i korištenje oznaka od strane svih dionika, može pomoći u smanjenju ove vrste otpada u EU, uz istovremeno očuvanje njezine sigurnosti. Ovo znanstveno mišljenje predstavlja korak naprijed u tom pravcu", navodi Kostas Koutsoumanis, predsjednik EFSA-inog Odbora za biološke opasnosti.

Ovaj će Odbor objaviti još jedno mišljenje na ovu temu u 2021. godini, koje će se odnositi na informacije za potrošače o uvjetima čuvanja hrane, vremenskom ograničenju konzumacije nakon otvaranja te načinima odmrzavanja.

Što donosi Zeleni plan osim dilema i neizvjesnosti?

Podsjetimo, jedan od ciljeva Zelenog plana EK je smanjenje utjecaja sektora prerade hrane i maloprodaje na okoliš prilikom skladištenja, pakiranja i prijevoza gdje je jedan od prioriteta i smanjenje njezinog rasipanja. 


Tagovi

EFSA Označavanje hrane Rok trajanja Proizvođači hrane Oznaka Upotrijebiti do Najbolje upotrijebiti do


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs