Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 15.11.2018. 11:45

Znate li razliku između roka trajanja "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do"?

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za hranu pokrenuli su informativnu kampanju putem video spota koji potrošačima objašnjava tu razliku na jednostavan način. Pogledajte video!

Foto: screenshot
  • 368
  • 28
  • 0

Znate li razliku između roka trajanja "upotrijebiti do“ i "najbolje upotrijebiti do“? Tek oko trećine hrvatskih građana razumije razliku između navođenja roka trajanja, utvrdilo je istraživanje Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za hranu na reprezentativnom uzorku hrvatskih građana.

Upravo nerazumijevanje ovih navoda može dovesti do konzumiranja hrane koja nije sigurna, ali i nepotrebnog bacanja zdravstveno ispravne hrane. Stoga su Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za hranu pokrenuli informativnu kampanju putem video spota koji potrošačima objašnjava tu razliku na jednostavan način, priopćeno je iz resornog ministarstva. 

"Osim nerazumijevanja rokova trajanja, istraživanjem smo došli i do zabrinjavajućeg podatka da samo 10% potrošača redovito čita deklaracije na proizvodima. To je također nešto što želimo promijeniti“, napominje ravnateljica Hrvatske agencije za hranu, dr.sc. Darja Sokolić.

Kako objašnjavaju, navod “upotrijebiti do” ukazuje na sigurnost hrane i predstavlja rok nakon čijeg isteka hranu nipošto ne bi smjeli konzumirati,  jer se radi o brzo pokvarljivim namirnicama koje mogu predstavljati  neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje (npr. svježe mlijeko, svježe meso, svježa riba i sl.).

Navod “najbolje upotrijebiti do” govori o kvaliteti hrane, tj. nakon njegovog isteka hrana je još određeno vrijeme sigurna za konzumaciju pod uvjetom da se čuvala prema uputama navedenim na pakiranju i da pakiranje nije bilo oštećeno.

"Međutim, proizvođač više ne jamči da će proizvod biti jednake kvalitete jer hrana primjerice počne gubiti aromu i sl. Važno je naglasiti kako izgled, miris i okus hrane mogu biti pokazatelji je li hrana koju konzumiramo sigurna. Međutim, hrana koja dobro izgleda i nema čudan miris ili okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju, ako nije pravilno čuvana. Stoga, apel Ministarstva poljoprivrede i HAH-a ide i u smjeru i pravilnog čuvanja hrane, u skladu s navodima na deklaraciji", upozoravaju. 

"Jedan od vodećih razloga bacanja hrane u kućanstvima je i nerazumijevanje navoda o rokovima trajanja, zbog čega i zdravstveno ispravna hrana često završi u smeću. To želimo promijeniti. Radimo na svim razinama da se bacanje hrane maksimalno smanji, da razvijemo kulturu doniranja hrane i da kroz IT platformu jače povežemo donatore hrane i posrednike koji tu hranu distribuiraju potrebitima", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, zaključuje se u priopćenju. 

Edukativni video pogledajte ovdje. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

HAH Ministarstvo poljoprivrede Hrana Oznake hrane Video


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).