Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čaj
  • 23.08.2020. 15:00

Turski izvoz čaja porastao za 43% u prvih sedam mjeseci

Turska je u razdoblju od siječnja do srpnja izvezla 2.325 različitih vrsta čajeva u 102 zemlje te tako zabilježila 500-tonsko povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Foto: JumpStory
  • 127
  • 96
  • 0

Prema najnovijim podacima Udruženja izvoznika Istočnog crnog mora (DKIB) izvoz čaja iz Turske porastao je za 43% u prvih sedam mjeseci 2020. godine i tako dosegao vrijednost 9,13 milijuna dolara.

Turska je u razdoblju od siječnja do srpnja izvezla 2.325 različitih vrsta u 102 zemlje te tako zabilježila 500-tonsko povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše dailysabah.

"Turski čaj postaje sve popularniji među stranim potrošačima, posebno na europskom tržištu", rekao je Şaban Turgut, zamjenik predsjednika DKIB-a i predsjednik Odbora za čaj napomenuvši kako je zemlja za vrijeme epidemije puno uložila u promotivne aktivnosti ovoga proizvoda te tako potaknula izvoz.

Belgija je na vrhu liste s uvozom od 3,27 milijuna dolara uz 95%-tni rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a slijedi ju Njemačka s 1,2 milijuna dolara.

Manje prerađen od ostalih 

Turgut je i spomenuo kako su mjere poduzete tijekom epidemije prisiljavale ljude da više vremena provode u svojim kućama, konzumiraju pića poput čajeva i kava što je također zauzvrat rezultiralo povećanom potražnjom. 

"Činjenica da je turski manje prerađen od čajeva različitog podrijetla također je povećala njegovu popularnost", istaknuo je zamjenik predsjednika DKIB-a.

Krenula žetva crne ruže u Turskoj, ali ove godine bez turista

Osim što je i veliki proizvođač, Turska je i veliki potrošač ove namirnice. Prema izvješću Međunarodnog odbora za čaj u 2019. godini, jedna osoba konzumira u prosjeku 1.300 šalica ovog napitka godišnje, a svakodnevno oko tri do pet šalica, dok se taj broj tijekom zime povećava na čak 10 šalica.

Priprema čaja u ovoj zemlji drugačija je od one u ostatku svijeta jer se on kuha oko 20 minuta, a mjesta za druženje, zvana kıraathane, tradicionalna su okupljališta, pretežno muškaraca.  


Tagovi

Turska Čaj Izvoz Pandemija Potražnja Konzumacija Şaban Turgut


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]