• Halfetijska ruža
  • 23.05.2020. 15:00
  • Halfeti, Turska

Krenula žetva crne ruže u Turskoj, ali ove godine bez turista

Crna ruža je jedinstvene boje samo u poljoprivrednom području provincije Sanliurfa u Turskoj. Počela je njena žetva, a turista nema zbog mjera sprječavanja širenja koronavirusa.

Foto: Depositphotos/kostik2photo (ilustracija)
  • 799
  • 198
  • 0

Halfetijska ili crna ruža se uzgaja samo u poljoprivrednom području u jugoistočnoj provinciji Sanliurfa u Turskoj, a u cijelom svijetu je poznata zbog svoje jedinstvene boje i mirisa. Naime, to je cvijet koji je tamne bordo nijanse, a tijekom ljeta, zbog posebnih podzemnih voda rijeka Eufrat i teksture zemljišta u Halfetiju, postaje crne boje. 

Crne ruže nestaju s polja Turske?

Komisija za međunarodnu koordinaciju Cittaslow još 2013. godine Halfeti uvrstila na listu Mirnih gradova zbog njegove prirodne ljepote kao i mistične te bogate povijesti. Opisan je i kao "skriveni raj" sa svojim povijesnim kamenim kućama i prirodnim ljepotama. Svake godine ovo mjesto posjećuje tisuće ljude, a glavni razlog je uzgoj crnih ruža koje rastu samo u toj regiji.

Nakon što je podignuta brana Birecik, potopljeno je selo koje je bilo glavno stanište ovog cvijeta, a do postupnog prestanka uzgoja dovele su i ekološke promjene. Budući da je ova biljka raritet tog područja, predmet velikog interesa umjetnika, ali i turista, lokalne vlasti su pokrenule projekt namijenjen njezinom spašavanju.  Projekt se zove "Crne ruže cvatu u mirnom gradu", a njegov je cilj pokretanje ponovne proizvodnje crnog dragulja toga kraja.

U prvom je dijelu podignut plastenik u kojem se uzgajaju crne ruže uz nadzor stručnjaka. Također, u sklopu projekta je i educiranje stanovnika kako bi ih se pripremilo za uzgoj.

No, crna ruža je ove godine svoju raskoš i jedinstvenu boju, ali i miris pokazala samo stanovnicima tog područja jer su turisti spriječeni doći zbog novih mjera sprječavanja širenja koronavirusa. Počela je i njihova žetva, no prvi put ove godine bez posjetitelja.

Cvjeta u proljeće i jesen

Provincijski direktor za poljoprivredu i šumarstvo Murat Çakmaklı je za Hurriyet Daily News rekao: "Naravno, mi znamo da je to skriven dragulj našeg rajskog Halfetija. Cvijet je tamo prvi put otkriven, a cvjeta u proljeće i jesen. Ruža prvo postaje crna i nakon nekog vremena promijeni boju u tamno crvenu. Međutim, ovu crnu boju poprima samo u Halfetiju".

U istraživanjima rađenim na drugim mjestima utvrđeno je da je crna ruža ne postaje crna, već različitih tonova crvene boje. "Ovu crnu boju i miris poprima zbog klimatskih značajki naše regije, vode rijeke Eufrata i karakteristika tla ovog podneblja.", rekao je Çakmaklı.

Od nje se prave čajevi i parfemi 

Navodeći kako je crna ruža počela cvjetati još prije tri tjedna i kako je krenula žetva, Çakmaklı kaže: "Ona cvjeta u razdoblju od šest do sedam tjedana. Kada pupa, postaje crna, a bere se kad pocrni. Nakon branja se ostavlja da se osuši na strunama u staklenicima, a kada se potpuno osuši, tada se pakira ovisno o načinu uporabe. Stavlja se u poklon pakete, od njenih listova se proizvodi čaj i razni parfemi."

Kaže i kako rade na njezinu brendiranju. Objasnio je da su zbog pandemije koronavirusa samo lokalni ljudi mogli vidjeti crnu ružu. Podsjeća kako će ponovno procvjetati u jesen kada i očekuju smirenje pandemije te se nadaju posjetiteljima.


Tagovi

Crna ruža Halfetijska ruža Turska Žetva crne ruže


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi znamo nekog ovakog ljubitelja ;)