Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sivo tržište rakije
  • 31.01.2017. 07:30

Teorija Zakona o trošarinama je jedno, a praksa?

"Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama je super, no, teorija je jedno, a praksa nešto sasvim drugo! Trebate se znati izboriti za svoj OPG i imati puno strpljenja."

  • 3.253
  • 333
  • 0

"Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama objavljenom u Narodnim Novinama broj 115 od 9. prosinca 2016. godine, a koji je stupio na snagu 1. siječnja 2017. godine, je super, no, teorija je jedno, a praksa nešto sasvim drugo! Trebate se znati izboriti za svoj OPG i imati puno strpljenja."

Institucije ne znaju kako se postaviti - previše papirologije

Kako bi brojnim proizvođačima jakih alkoholnih pića olakšali put do cilja, razgovarali smo s mladom proizvođačicom šljivovice, viljamovke, dunjovače, loze i travarice, Ivanom Pavičić iz Petrijevaca koja se uporno bori s nametima obilne papirologije.

"U ovo vrijeme, čekamo na jedan dokument, a dva su nam još u razradi jer institucije traže odgovore i ne znaju kako se ponašati u novoj situaciji. Svi se suočavaju s izmjenama, a mi probijamo led. Naš OPG je registriran i ima sve papire, ali novi zakon donosi i traži nove papire! Kada govorimo o pravcu pronalaženju papira, isti ovisi o tome hoće li osoba koja traži prava na ostvarivanje malog destilatera imati trgovinu ili samo trošarinsko skladište te hoće li plaćati odmah trošarinu ili po prodaji."

Mala destilerija smije proizvesti do 2.500 litara rakije godišnje

Malom destilerijom smatra se proizvođač etilnog alkohola koji proizvodi u komercijalne svrhe do 10 hektolitara čistog alkohola godišnje (primjerice do 2.500 litara rakije jakosti 40 % vol.) u komercijalne svrhe. U statusu male destilerije smiju se proizvoditi samo etanol (C2H5OH) odnosno nedenaturirani etilni alkohol i sva jaka alkoholna pića obuhvaćena tarifnom oznakom KN 2208.

Prava i obveze male destilerije su:

  1. godišnja proizvodnja jakih alkoholnih pića ne smije biti veća od 10 hektolitara čistoga alkohola;
  2. trošarina se obračunava po sniženoj stopi koja ne smije biti više od 50% ispod standardne nacionalne stope trošarine;
  3. pojam "mala destilerija" znači destileriju koja je pravno i ekonomski neovisna o nekoj drugoj destileriji i koja ne proizvodi prema licenciji;
  4. snižene stope se isto tako primjenjuju i na etilni alkohol koji isporučuju neovisne male destilerije koje imaju sjedište u drugim državama članicama.

Stari Zakon: 5.300 kn po hl čistog alkohola, novi: 50% manje!

Nove mjere za smanjivanje crnog tržišta rakije

Ovlašteni vlasnici trošarinskog skladišta imaju pravo na primjenu snižene stope u visini 50% iznosa trošarine propisane člankom 60. stavkom 6. Zakona o trošarinama (5.300,00 kuna po hl čistog alkohola) samo ako nadležni carinski ured odobri proizvodnju u statusu male destilerije i ako proizvedu do 10 hektolitra čistog alkohola godišnje.

Carinski ured mora odobriti poslovanje s rakijom

Navedeni trošarinski obveznici podnose nadležnom carinskom uredu uporabom sustava elektroničke razmjene podataka prijavu promjene podataka u registar trošarinskih obveznika koristeći elektronički Obrazac PUR.

"Za trošarinsko skladište vrijedi pravilo da rakiju skladištite u inoks ili drvene bačve te da ne prodajete pića u skladištu. Tek kada napunite boce s rakijom, stavite markicu, plasirate finalni proizvod na tržište i prodate isti, onda plaćate trošarinu, što je pošteno i dobro. Npr. Ako ste do sada plaćali trošarinu 20.000,00 kn, kada uđete u sustav malih destilatera plaćate 10.000,00 kn. Veliki će i dalje plaćati 53 kn po litri čistog alkohola, a mi ako ispunimo uvjete plaćamo 50% od 53 kn (a rakija od prošle godine se smatra zalihom i plaća se po staroj cijeni)", objašnjava Ivana.

Kad se započinje s proizvodnjom rakije

Pravna ili fizička osoba koja prvi put započinje s proizvodnjom etilnog alkohola, radi primjene snižene stope u visini 50% iznosa trošarine propisane člankom 60. stavkom 6. Zakona o trošarinama i poslovanja u statusu male destilerije, dužna je ishoditi status ovlaštenog držatelja trošarinskog skladišta - proizvođača ili status proizvođača etilnog alkohola izvan sustava odgode, te istovremeno podnijeti zahtjev za poslovanje u statusu male destilerije.

Na carini traže izvješće o solventnosti?

"Previše je dokumentacije. Na carini u Osijeku su nas tražili Bon1 i Bon2 - izvješće o solventnosti, premda naš OPG nije u sustavu PDV-a i nije obrt. Jedva smo pronašli zajednički jezik jer su tražili od nas papire koje mi ne možemo imati. Zakon kao zakon za 50% manju trošarinu je odličan, ali doći do toga, kao što vidite je doista teško."

BON-1 (podaci o poduzetniku), BON-2 (podaci o poslovnom subjektu)

Kako bi proizvođačima jakih alkoholnih pića u potpunosti olakšali put do papirologije, prenosimo opće informacije o BON-1 i BON-2 preuzete sa stranice Fine.

Informacija o bonitetu BON-1 sadrži opće podatke o poduzetniku, podatke i pokazatelje o njegovu poslovanju u protekle dvije godine, kretanje broja zaposlenih i njihove prosječne plaće, stanje novčanih sredstava tijekom protekle godine, rang tvrtke u razredu, tj. u odnosnoj djelatnosti, objašnjenja navedenih pokazatelja.

Obrazac BON-2 sadrži sljedeće podatke: opće podatke o poslovnom subjektu; stanje sredstava na računu; ukupan iznos primitaka u korist računa u prethodnih 30 dana; prosječno stanje sredstava na računu u prethodnih 30 dana; iznos odobrenoga okvirnoga kredita; iznos evidentiranih nepodmirenih obveza; broj dana neprekidne blokade računa i broj dana blokade računa u proteklih 6 mjeseci.

Eko proizvođače u vlasništvu 2,5 ha vode kao velike destilatere poput Badela

"Ako nas prihvate kao male destilatere i ako ispunimo uvjete, moramo ići u Zagreb osobno potpisati dva dokumenta kada nas pozovu. Uglavnom, sada nas vode kao velike destilatere poput Badela, a nas je troje na OPG-u i imamo 2,5 ha u eko uzgoju koji daje manji prinos. Uz brdo papira moramo dokazati da ispunjavamo uvjete za trošarinsko skladište kao mali destilateri.U svakom slučaju, sretno proizvođačima jakih alkoholnih pića uz savjet: nemojte odustati, borite se kao i mi, jer i mi smo u problemima s papirima", poručuje Ivana Pavičić.

U prilogu ispod teksta možete vidjeti i postojeće zakone.


Dokumenti


Tagovi

OPG Pavičić Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.