Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rokovi trajanja
  • 12.01.2022. 12:00

Radi ogromnih količina bačene hrane EU mijenja oznake rokova trajanja

Izmjene rokova trajanja su dio velike reforme sustava označavanja hrane u EU, koja proizlazi iz strategije Od polja do stola, za koju je zadužena naša eurozastupnica Biljana Borzan.

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 621
  • 109
  • 0

Slijede nam promjene sustava označavanja hrane, među njima i oznake rokova trajanja. Kako navodi naša eurozastupnica Biljana Borzan, i nedavno istraživanje o uzrocima i količinama bačene hrane u Hrvatskoj je potvrdilo da velik dio građana ne razumije oznake rokova trajanja hrane, a što je jedan od glavnih razloga ogromnih količina bačene hrane kako kod nas tako i u Europi.

"Pola građana EU ne razumije razliku između "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do", a hrvatsko istraživanje je pokazalo da jedna četvrtina ispitanika baca hranu odmah po isteku ovog drugog roka, iako je ta hrana još sigurna za jelo", ističe Borzan.

Pojasnila je da "najbolje upotrijebiti do" znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji, da primjerice zadržava optimalnu hrskavost i boju, a može biti jestiv dugo nakon isteka roka. "Upravo zato ove godine pokrećemo izmjene tih oznaka, da poboljšamo njihovo razumijevanje i smanjimo bacanje hrane", najavila je ova izvjestiteljica Europskog parlamenta za strategiju smanjenja bacanja i povećanje doniranja hrane.

Naime, izmjene rokova trajanja su dio velike reforme sustava označavanja hrane u EU, koja proizlazi iz strategije Od polja do stola, za koju je naša zastupnica zadužena. Osim toga dolaze značajne novine po pitanju označavanja porijekla i sastava prehrambenih proizvoda. 

Europska komisija će predložiti novi sustav do kraja 2022., a još nije poznato kako će on izgledati, iako se preliminarno razgovara o nekoliko opcija. 

Koji su prijedlozi?

"Razmatra se nekoliko opcija, primjerice da se istovremeno stave obje oznake, tako da "upotrijebiti do" građanima kaže do kad je hrana sigurna za jelo, a "najbolje upotrijebiti do" do kad zadržava optimalnu kvalitetu", pojašnjava Borzan. Kako kaže, ima i ideja da se potpuno ukine "najbolje upotrijebiti do", da ostane samo rok do kad je hrana sigurna za jelo. 

Dodaje da su u Švedskoj i Norveškoj pak eksperimentalno zamijenili tu oznaku s "najbolja kvaliteta do" i "najbolje do, ali upotrebljivo nakon". "Ako novi sustav za samo par postotaka smanji bacanje u EU, radit će se o stotinama tisuća tona spašene hrane", upozorila je Borzan.

Sjeverne zemlje EU su sklone pojednostavniti sustav, dok se primjerice Italija protivi ukidanju oznake koja označava rok optimalne kvalitete hrane. Ista podjela postoji i u vezi prijedloga da se proširi lista vrlo dugotrajnih proizvoda, poput tjestenine, riže, kave i čaja, koji bi bili potpuno izuzeti od označavanja roka trajanja.

Sve države članice EU bi do 2030. trebale prepoloviti količine bačene hrane, s time da će polazna količina za Hrvatsku biti 286.379 tona otpada od hrane godišnje ili 71 kilogram po stanovniku, koliko je izmjereno prošle godine.

Dok god ima gladnih ljudi, a skladišta socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja nisu puna, svaki kilogram bačene hrane je previše, smatra hrvatska europarlamentarka. "Osim toga, za njenu proizvodnju su potrošeni resursi - rad, gorivo, voda, zemlja, koji su ograničeni i vrijedni. To je nešto što je generaciji naših djedova i baka bilo nezamislivo", zaključila je.


Tagovi

Biljana Borzan Rokovi trajanja Hrana Bacanje hrane Prijedlozi Označavanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.