Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mađarski sir
  • 29.04.2020. 07:30
  • Mađarska

Prvi mađarski sir koji je dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla

Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt masni, slan i porozan sir, a aroma i okus izrazito su mu intenzivni zbog posebnog zrenja.

Foto: Europska komisija
  • 1.179
  • 29
  • 0

I Mađarska je dobila svoj prvi sir zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla. Riječ je o delikatesnom siru iz okruga Gior-Mošon-Šopron (Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt) kojeg je Europska komisija ovoga mjeseca proglasila zaštićenim.

"Ovaj sir je prvi u Mađarskoj zaštićen oznakom PGI. Sve je krenulo prije četiri godine kada je Mađarsko udruženje sira podnijelo zahtjev, temeljen na tradiciji, jedinstvenom načinu proizvodnje i specifičnim vještinama potrebnim za proizvodnju“, rekli su iz tamošnjeg ministarstva poljoprivrede. 

Još jedan sir zaštićen oznakom podrijetla

Zemljopisno područje ovoga sira je pokrajina Győr-Moson-Sopron, koja pripada regiji Zapadno Podunavlje, gdje se jedino i proizvodi, a s intenzivnom proizvodnjom država je započela u 20. stoljeću.

"Győr se dobiva tradicionalnom tehnologijom, uglavnom u manufakturnim uvjetima s isto tako tradicionalnim alatima za proizvodnju", pojasnili su iz Ministarstva. 

Dobiva se od kravljeg mlijeka i ima aromatičan okus

Ovaj se sir dobiva od kravljeg mlijeka, mezofilnih mliječnih kiselina, obojenih kultura i enzima zgrušavanja s mogućim dodatkom kalcijeva klorida

Mastan je, slan i porozan sir, a aroma i okus izrazito su mu intenzivni zbog posebnog zrenja. Boja mu je crvenkasto-žuta, a rezna površina bijela i šuplja. Zbog intenzivne razgradnje proteina, jedan je od najlakše probavljivih sireva. 

Proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla postižu dvostruko veću prodajnu vrijednost

Ostali mađarski proizvodi koji su zaštićeni ovom oznakom uključuju papriku Szentes, meso od mađarskog sivog goveda, marelice Gönc i Gyula kobasice. 

Podsjećamo, studija koju je nedavno objavila Europska komisija utvrdila je da je prodajna vrijednost proizvoda zaštićena oznakom u prosjeku dvostruko veća nego kod sličnih proizvoda bez certifikata. Mađarsko Ministarstvo zbog toga se nada kako će ovaj sir, zahvaljujući oznaci, postati još popularniji u državi, ali i na svjetskom tržištu.


Tagovi

Mađarska Sir Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla Europska komisija Kravlje mlijeko PGI Delikatesni sir


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.