Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište jaja
  • 10.10.2022. 18:00

Proizvodnja jaja globalno će pasti 2022. - prvi put u povijesti?

Ptičja gripa, poskupljenje energenata i hrane, velika potražnja rezultirali su povećanjem cijena, ali i mijenjanjem receptura u prehrambenoj industriji

Foto: Depositphoto/Chalabala
  • 1.654
  • 134
  • 0

U Francuskoj, koja je najveći proizvođač jaja u Europskoj uniji, se udvostručila njihova cijena. To je rezultat rastućih troškova hrane, energije i nedostatka zaliha nakon najgore krize s ptičjim gripom. Neke prehrambene tvrtke su odlučile smanjiti proizvodnju ili promijeniti recepte u proizvodnji, pišeReuters.

Pad proizvodnje prvi put u povijesti

Europska unija i Sjedinjene Države su ove godine doživjele najgoru krizu ptičje gripe s desetinama milijuna ubijene peradi u svakoj regiji, što se odrazilo na opskrbu ovom namirnicom.

Ptičja gripa: Virus bio prisutan cijelo ljeto - što donosi jesen?

U 2021. godini svjetska proizvodnja jaja je dostigla 1.500 milijardi. Očekuje se da će ove godine pasti prvi put u povijesti nakon pada od 4,6 posto u SAD, 3 posto u EU i 8 posto u Francuskoj.

"U situaciji smo kakva do sada nije viđena. U prethodnim krizama smo se okretali uvozu, posebno iz Sjedinjenih Država, ali ove godine je situacija svuda loša", rekao je zamjenik predsjednika CNPO-a Loic Coulombel.

Mijenjaju se recepti

Jaja se smatraju jeftinim izvorom proteina pa je za njima zbog inflacije velika potražnja što predstavlja problem jer se istovremeno dogodio pad proizvodnje. Coulombel je rekao da su pojedine kompanije, koje se bave proizvodnjom kolača i tjestenine s jajima, već počele mijenjati recepturu ili su zaustavile proizvodne linije.

Dolazi do promjene u prehrambenoj industriji (Foto: V. Stapić)

Promjena recepture se odnosi na promjenu vrste jaja, smanjenje količine koja se koristi ili upotreba zamjena, kao što su proteini graška ili mlijeka. Od početka 2022. cijene su u francuskim trgovinama porasle za 15 do 20 posto.

Cijena industrijskih jaja na francuskom spot tržištu iznosila je 2,2 eura po kilogramu. To je više nego dvostruko od one na početku godine i oko 65 posto iznad njihovog prosjeka u ovo doba godine. Očekuje se da će premašiti rekordnih 2,3 eura po kilogramu prije kraja 2022. zbog rastuće potražnje na kraju godine, ali će i dalje ostati znatno ispod američkih spot cijena gdje se za kg standardnih traži 4,24 eura.  


Tagovi

Francuska Jaja Cijena jaja Proizvodnja jaja Skupa jaja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije