Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 06.10.2022. 15:00

Ptičja gripa: Virus bio prisutan cijelo ljeto - što donosi jesen?

U Nizozemskoj je u samo dva dana ubijeno skoro 120 tisuća peradi. Počinje jesenska migracija i povećava se broj divljih ptica koje zimuju u Europi.

Foto: Depositphotos/modfos
  • 345
  • 85
  • 0

Nizozemska Uprava za sigurnost hrane i potrošačkih proizvoda (NVWA) donijela je u utorak odluku da na farmi u gradu Kiel-Windeweer na sjeveru zemlje bude uništeno više od 102 tisuća pilića zbog pojave infekcije ptičje gripe. U svom priopćenju pišu da u zoni od 3 kilometra oko zaražene farme nalazi se još jedna takva, koja će biti pregledana, a u zoni od 10 km, još šest takvih farmi. Na tom području peradari imaju obavezu zatvaranja, pregleda i zabrane prijevoza. 

Samo dan kasnije, ova je bolest otkrivena i na ekološkoj farmi kokoši nesilica u Groningenu gdje je uništeno gotovo 15 tisuća ptica. I u blizini ovoga objekta je više od 20 poljoprivrednih gospodarstava gdje se uzgaja perad.

Obaveza držanja u kavezima

Od srijede, 5. listopada ministar poljoprivrede, prirode i kvalitete hrane Piet Adema uveo je nacionalnu obavezu držanja peradi u kavezima i zaštite za lokacije s visokorizičnim pticama.

U posljednjih mjesec dana u ovoj zemlji je prijavljeno petnaest slučajeva visoko smrtonosnog oblika ptičje gripe. 

Francuska je također tijekom 2022. godine doživjela najgori val infekcije, a nakon zatišja broj prijavljenih slučajeva raste, navodi Reuters

Virus ostao cijelo ljeto

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Referentni laboratorij EU dali su izvještaj iz kojeg je vidljivo da je virus preživio ovo ljeto u populaciji divljih ptica u mnogim europskim zemljama i da je izazivao epidemiju peradi u kontinuitetu.

Infekcija se javila u kolonijama za razmnožavanje morskih ptica na obali sjevernog Atlantika i izazvala masovna uginuća, posebno u Nizozemskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Zaražene divlje ptice predstavljaju stalni izvor zaraze za domaću perad.

"Sada počinje jesenska migracija i povećava se broj divljih ptica koje zimuju u Europi, a one su izložene većem riziku od infekcije visokopatogenom influencom ptica nego prethodnih godina zbog uočene perzistencije virusa u Europi", izjavio je šef odjela za proizvodnju procjene rizika u Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), Guilhem de Seze.

U sezoni 2021./2022. virus je izazvao do sada najveću epidemiju na području Europe, s ukupno 2.467 epidemija kod peradi, a ubijeno je 47,7 milijuna ptica. Prijavljeno je 187 slučajeva kod ptica u zatočeništvu i 3.573 kod divljih. Bolest se pojavila u 37 europskih država.

Nizak rizik za ljude

U ECDC zaključuju da je rizik od infekcije za opću ljudsku populaciju u EU nizak, a nizak do srednji za profesionalno izložene osobe.

No, izražena je visoka nesigurnost zbog velike raznolikosti cirkulirajućih virusa ptičje gripe u populacijama ptica. Smatra se da je rizik od prenošenja na ljude koji su izloženi kontaminiranim proizvodima od peradi zanemarljiv.


Tagovi

EFSA Perad Izvor zaraze Ptičja gripa Virus ptičje gripe


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U miholjačkom ataru