Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Piletina
  • 25.10.2020. 12:00

Pandemija uzrokovala i pad proizvodnje piletine: Ekološka ipak u porastu

Iako je potražnja za piletinom manje pogođena od ostalih vrsta mesa, kupovina za kućnu potrošnju nije uspjela nadomjestiti zatvaranje restorana i hotela, najvećih potrošača ove namirnice. S druge strane, ekološka proizvodnja bilježi porast.

Foto: Vedran Stapić
  • 225
  • 251
  • 0

Nakon godina rasta, sektor pilećeg mesa u 27 članica Europske unije doživio je lagani pad za 1,6% u 2020. godini, a glavni razlog je utjecaj pandemije Covid-19.

Iako je potražnja za piletinom manje pogođena od ostalog mesa, kupovina za kućnu potrošnju nije uspjela nadomjestiti zatvaranje restorana i hotela, najvećih potrošača ove namirnice. 

To je rezultiralo time da su u većini zemalja klaonice i prerađivačke industrije morale s veleprodaje prijeći na maloprodaju. Jedina država koja se ističe je Njemačka u kojoj je domaća potrošnja i dalje jaka usprkos pritisku na proizvodnju zbog dobrobiti životinja i ekoloških problema koji koče izgradnju novih farmi i proširenje postojećih, navodi poultryworld.

Azijska ptičja gripa naštetila poljskom izvozu

S približno 20% ukupne proizvodnje, Poljska je najveći proizvođač ove vrste mesa. Međutim, izbijanje visoko patogene azijske ptičje gripe (HPAI) prošle godine koja se nastavila i ove, popraćeno je zabranama uvoza peradi i njihovih proizvoda u Južnoj Africi, Južnoj Koreji, Singapuru, Japanu, Tajvanu, Ukrajini i brojnim drugim zemljama s kojim je ova država imala dogovorene velike isporuke mesa i jaja. 

Epidemija ptičje gripe: 350.000 poljske peradi u opasnosti

Uz to, zabrana izvoza poljske piletine u mnoge treće zemlje zbog izbijanja HPAI dovela je do naglog povećanja domaćih zaliha mesa, što je rezultiralo nižim cijenama (9% između ožujka i srpnja 2020. i 10% u odnosu na srpnja 2019.).

Prije izbijanja Covid-19, rast poljske proizvodnje ove vrste mesa prvenstveno se vodio izvozom koji je činio 50% proizvodnje.

Maloprodaja porasla u Francuskoj i Velikoj Britaniji

Tijekom posljednjih 7 godina, proizvodnja ovoga mesa u Francuskoj lagano opada, a glavni razlozi su pad izvoza i jaka konkurencija ostalih dobavljača iz EU. No, iako je lockdown smanjio potražnju na veleprodajnom tržištu, profitirali su mali proizvođači jer kućanstva preferiraju kupnju domaće piletine.

Industrija premium piletine s okusom francuske tradicije

A osim Francuske, rast domaće kupovine zabilježila je i Velika Britanija. Iako je u ožujku doživjela gubitak u ugostiteljskom sektoru, maloprodajna potrošnja naglo se povećala, a zbog devalvacije britanske funte više se izvozilo u Nizozemsku i Belgiju. 

U Nizozemskoj se zatvara najveća klaonica peradi

Covid-19 utjecao je i na proizvodnju piletine u Nizozemskoj, uglavnom zbog manje potražnje na ostalim tržištima. Nakon pada od 3% tijekom prvih šest mjeseci ove godine, predviđa se da će rast proizvodnje ponovno krenuti 2021. Međutim, on će biti ograničen dostupnošću dozvola za životinjski uzgoj na temelju količine fosfora koje proizvode ptice. 

Promjena održivijih proizvodnih metoda i boljih uvjeta dobrobiti životinja (čime se smanjuje veličina jata) također ograničava proizvodnju. Tek će se vidjeti kakav će učinak imati zatvaranje (1. listopada 2020.) velike klaonice Frisia koja tjedno kolje 500.000 ptica od ukupnog broja od 12 milijuna tjedno. 

Što se tiče Španjolske, pad izvoza i smanjenje potrošnje dovelo je do smanjenja proizvodnje za 5% u prvih sedam mjeseci 2020. godine. Ova situacija u kombinaciji sa znatno manjim cijenama (pad od 15% u travnju) navela je tamošnju peradarsku udrugu da zatraži pomoć od EU za privremeno skladištenje, no Komisija je zahtjev odbila. Država je nakon toga odlučila rekonstruirati proizvodnju te povećati izvoz izvan zemalja EU.

Veća potražnja za ekološkom piletinom

U većini država, ekološka proizvodnja ovoga mesa, odnosno slobodni uzgoj i bez GMO-a zabilježio je rast ove godine. 

U Francuskoj, slobodno držanje peradi predstavlja 10% od ukupne potrošnje, a kampanja za zaštitu životinja potiče razvoj nekonvencionalnih shema proizvodnje piletine. Ovaj je trend zabilježen i u Nizozemskoj, Njemačkoj i Austriji, unatoč maloprodajnim cijenama koje su čak dvostruko veće od konvencionalno uzgojene. 

Češka zabranjuje kavezni uzgoj nesilica, primjer slijede i druge zemlje EU?

A osim ekološke, zabilježena je i veća potražnja za isključivo lokalno uzgojenoj peradi. To je posebno slučaj u Austriji s trgovcima na malo koji oglašavaju lokalne i regionalne dobavljače. 

Bez obzira na trenutnu situacija, bila ona dobra ili loša, stručnjaci predviđaju povećanje ovog sektora od 2021. godine. U nekoliko članica poput Njemačke, Francuske i Poljske zabilježen je porast ove vrste mesa u odnosu na svinjetinu i govedinu zbog uvjerenja da je zdravije i nemasnije te prikladnije za pripremu jela. 


Tagovi

Piletina Tržište Europska unija Izvoz Covid-19 Ekološki uzgoj


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.