Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 01.12.2018. 16:30

Pala cijena pilećih trupova

Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je i kakve su bile cijene pilećih trupova u listopadu.

Foto: Bigstockphoto/Kalinovskiy
  • 145
  • 8
  • 0

Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je i kakve su bile cijene pilećih trupova u listopadu. Kako navode, u prvih osam mjeseci ove godine veleprodajne cijene pilećih trupova (A klase, 65% pile) na domaćem tržištu bile su iznad razine prethodne dvije godine (za 4 odnosno 7 posto) te prilično stabilne, u prosjeku 14,32 kn/kg. Tijekom rujna i listopada cijene trupova neznatno su pale, i to za 6,87 posto u odnosu na cijene iz kolovoza. Prosječna cijena u listopadu iznosila je 13,14 kn/kg (177,53 €/100 kg).

U odnosu na prosječnu cijenu pilećih trupova na razini EU, cijene trupova na RH tržištu bile su u prvoj polovici godine neznatno više, za 2-7 posto. U rujnu i listopadu, zbog nešto izraženijeg pada, bile su niže za 4 odnosno 5 posto. Prosječna cijena pilećih trupova na razini EU u listopadu iznosila je 186,15 €/100 kg.

Raste otkupna cijena mlijeka?

Podsjećamo, TISUP je ovog mjeseca objavio i da raste otkupna cijena mlijeka. Naime, kako su naveli: "Nakon ljetnih oscilacija pratimo porast otkupnih cijena mlijeka na domaćem tržištu. U protekla dva mjeseca zabilježen je porast cijena mlijeka za 6,9 posto. Prosječna cijena mlijeka realne kvalitete (4,08 % m.m. i 3,46 % m.b.) u listopadu iznosila je 2,51262 kn/kg (33,87 €/100 kg) što je u odnosu na listopad lanjske godine više za 2,06 posto. U odnosu na listopad 2016. godine otkupne cijene mlijeka ove godine više su za 11 posto. 

Procjena otkupnih cijena mlijeka za studeni (2,53 kn/kg) ukazuje na iste odnosno neznatno više cijene".


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Pileći trupovi Cijena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).