Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 16.04.2020. 15:00

Ostaci lijekova u hrani životinjskog podrijetla usklađeni s razinama sigurnosti

EFSA je objavila godišnje izvješće u kojem navode da je od 657.818 uzetih uzoraka iz država članica EU samo 0,3% premašilo maksimalno dozvoljene ostatke lijekova u hrani životinjskoj podrijetla.

Foto: Depositphotos/pitrs10
  • 640
  • 35
  • 0

Životinjama koje se uzgajaju za proizvodnju hrane veterinari često propisuju lijekove kako bi se spriječila pojava ili izliječila već prisutna bolest. Tvari koje sadrže takvi lijekovi mogu se zadržati u mesu ili hrani životinjskog podrijetla te utjecati na ljudsko zdravlje.

Na kojoj je hrani pronađeno najviše ostataka pesticida?

Zadatak Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) je da u suradnji s državama članicama EU redovno prati i kontrolira uzorke namirnica o prisutnosti ostataka veterinarskih lijekova i kontaminanata u mesu ili hrani životinjskog podrijetla.

Prikupljeno 657.818. uzoraka

Tijekom 2018. godine prikupljeno je 657.818 uzoraka iz 28 država članica EU. Skup podataka sadrži rezultate laboratorijskih ispitivanja uzoraka uzetih od goveda, svinja, ovaca, koza, konja, peradi, zečeva, uzgajane divljači, akvakulture, mlijeka, jaja i meda.

Uvozni med: U pakiranju od 1 kg samo 30 dag pravog meda?

Rezultati pokazuju visoku stopu usklađenosti s razinama sigurnosti, a postotak uzoraka koji je premašio maksimalno dozvoljene ostatke je 0,30%.

U usporedbi s godinom prije, nepridržavanje se ipak povećalo za antitiroidne agense i steroide dok je primijećeno smanjenje kod antibakterijskih lijekova, veterinarskih lijekova poput nesteroidnih protuupalnih te ostalih tvari poput mikotoksina, kemijskih elemanata, organoklornih spojeva i dr.

Države članice moraju otkriti zlouporabu 

Hrana također može sadržavati ostatke pesticida i onečišćenja kojima su životinje bile izložene. Iz tog razloga, drzave članice moraju provesti planove praćenja ostataka kako bi otkrile ilegalnu uporabu ili zlouporabu odobrenih veterinarskih lijekova kod životinja koje se uzgajaju za prehranu i istražile razloge kršenja maksimalno dozvoljenih ostataka.


Tagovi

EFSA Izvješće Ostaci lijekova Meso Hrana životinjskog podrijetla Europska agencija za sigurnost hrane


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav svima u klubu! Slike su s Grmošcice - park šuma na zapadu Zagreba. Nekoliko drva (bukve i hrastovi) je palo ove zime, neka od njih su i na relativno ravnom tlu i zdrava. Nemam znanja iz šumarstva pa ovim putem tražim informacije i s... Više [+]