Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jasna Marijačić
  • 21.08.2015. 07:00

Odvažila se i podigla prvi zadarski jajomat!

Jasna Marijačić, vlasnica je prvog zadarskog jajomata! Jaja sretnih koka tako se mogu kupiti isti dan kada su iznesena. Cijena? Za tu kvalitetu - prava sitnica.

  • 3.250
  • 1.021
  • 0

Jasna Marijačić iz Korlata svako jutro pali auto i vozi više od 30 kilometara do Zadra kako bi svježim jajima napunila prvi zadarski jajomat smješten u novootvorenom Konzumu. Bez obzira koliko Jasna donese jaja u njen jajomat, jedno je sigurno, ona će biti prodana isti dan, najkasnije do podne.

Zadarske majke jednostavno ne žele propustiti priliku da svojoj obitelji priušte domaća jaja sa sela koja su izlegla koke koje slobodno šeću po dvorištu i hrane se zdravom hranom. Cijena jednog jaja je dvije kune, u jajomat se ubace dvije novčanice od 10 ili jedna od 20 kuna i dobije se pakiranje od 10 komada koji se čuvaju na optimalnoj temperaturi. Zdrav seoski proizvod za koji njegova proizvođačica jamči kvalitetu i sigurnost.

Jaja sretnih koka iz prvog zadarskog jajomata!

Svježa jaja u kontroliranim uvjetima

Priča oko jajomata zakotrljala se početkom ove godine. Poduzetna domaćica razmišljala je kojim poslom se početi baviti i odlučila je kopirati ideju drugih poduzetnika te u Zadru postaviti prvi jajomat. Pri tom je bila vođena zdravom, ženskom logikom.

Zna Jasna da se jaja mogu kupiti i jeftinije od dvije kune, ali zna da majke žele svojoj djeci priuštiti ono najbolje i da svaka majka sa jednom dozom skepse gleda na domaća jaja koja se prodaju u plastičnim vrećicama na tržnici. Osobito u ljetno doba visokih temperatura. Strah od salmonele je velik. Ona im je zato odlučila ponuditi svježa jaja koja se čuvaju u kontroliranim uvjetima. Podršku u svemu dao joj j i suprug.

Tri tisuće eura za jajomat

Uz prvi kozji mljekomat i do 1.000 eura po kozi!

"Do ožujka ove godine sam bila domaćica, a onda smo u ožujku nabavili 300 koka nesilica. One sada slobodno šeću po našoj zemlji, vrtu i vinogradu. Ja sam ionako svaki dan na zemlji pa mi koke ne predstavljaju dodatan posao.

Kao prave domaće kokoši, hrane se ispašom i žitaricama, nema ničega drugog. Noću su u kokošinjcu, kako bi ih zaštitili od predatora. Nakon koka nabavili smo jajomat koji sam platila 3.000 eura. S ljudima u Konzumu sam uspostavila kontakt i bez problema smo se dogovorili. Postavila bih ja još jedan jajomat, na tržnici u Zadru, ali prvi problem s kojim se suočavam jest što nema utičnice pomoću koje bi ga spojila na struju", kaže Jasna Marijačić.

Računica je jasna

Jajomat je platila tri tisuće eura, a broj jaja dnevno varira od 50 do 250 tako da zarada također varira. Nisu zanemarivi ni troškovi svakodnevnog prijevoza i održavanja.

Na pitanje koliko dnevno proda jaja, Jasna kaže kako to varira. Koke nekad daju samo 50 jaja dnevno, a nekad 250. Ne treba se zavaravati i misliti kako je riječ o lakoj zaradi. 200 jaja se ubaci u bankomat u osam sati i u podne treba samo doći i pokupiti 400 kuna.

Treba u računicu uzeti trošak održavanja, činjenicu da treba isplatiti jajomat i nisu zanemarivi troškovi korištenja osobnog automobila za jajomat. Ipak Jasna je zadovoljna jer je sama sebi svoj šef, zaradi plaću i želi se baviti proizvodnjom i prodajom jaja. Za sada joj je cilj doći do brojke od 350 kokoši.


Tagovi

Jasna Marijačić Jaja sretnih koka Poduzetna domaćica Salmonela Koke nesilice Žitarice Kvaliteta Seoski proizvod Ženska logika Trošak održavanja Kokoši Slobodan uzgoj Zadarski jajomat Svježa jaja Koke nesilice


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.