Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brazilska govedina
  • 22.12.2021. 18:00

Obustava prodaje brazilske govedine u europskim trgovačkim lancima?

Šest trgovačkih lanaca je donijelo odluku nakon objave rezultata istraživanja koje je pratilo brazilsku govedinu povezanu s krčenjem šuma.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 632
  • 125
  • 0

Šest europskih maloprodajnih grupa, uključujući Sainsbury's u Ujedinjenom Kraljevstvu i Carrefour u Belgiji prestat će s prodajom brazilske govedine. Razlog su nova otkrića koja povezuju uzgoj stoke s krčenjem amazonskih šuma. 

Trgovački su lanci donijeli odluku nakon objave rezultata neovisne istraživačke skupine Reporter Brasil te neprofitne organizacije sa sjedištem u Washingtonu, Mighty Earth. Oni su pratili brazilsku govedinu koja je povezana s krčenjem šuma, a njezino se meso, bilo svježe ili prerađeno, prodaje u europskim trgovinama.  

Naime, riječ je o proizvodima čije podrijetlo vodi od krava uzgajanih na teritoriju nastalim nelegalnom sječom šuma. One su dalje prodane dobavljačima koji su ih dodatno tovili te isporučivali najvećim brazilskim tvrtkama za preradu mesa kao što je JBS, Marfrig i Minerva, a oni u europske trgovačke lance. 

Kako piše Financial Times, u maloprodaji na našem kontinentu, ovakvo se meso prodaje uglavnom u obliku sušene i usoljene govedine te odrezaka

Do sada su navedene brazilske tvrtke obećale poduzeti mjere kako bi spriječile distribuciju mesa čije podrijetlo vuče od stoke uzgajane na površinama gdje su nekada bile šume koje često nazivamo plućima Zemlje, no do sada to nije imalo nikakvog učinka. 

Nema pouzdanih podataka o praćenju?

"Ne toleriramo niti ćemo tolerirati bilo kakvu vrstu nepoštivanja okoliša, autohtonih zajednica ili brazilskog zakonodavstva", u svom je priopćenju naveo JBS nakon što su objavljeni rezultati istraživanja. Ističu da su u trenutku kupnje dokumenti koje su dobili od izravnog dobavljača bili u skladu sa zakonom. 

Bloomberg navodi da su u Minervi izjavili kako neizravni dobavljači koji su navedeni u ovom istraživanju nisu na njihovom popisu te da su farme koje im izravno prodaju stoku čiste. Ali su također naveli da pouzdani i dostupni podaci za potpuno praćenje stoke u Brazilu, uključujući neizravne dobavljače, trenutno nisu dostupni.

Pritisak da se obustavi sječa šuma posebno je intenziviran prošlog mjeseca, nakon što je održan klimatski summit COP26 u Glasgowu. Tada se više od 100 država svijeta obvezalo da će do kraja 2030. godine biti obustavljena proizvodnja mesa koje vodi podrijetlo od stoke uzgojene na zemljištu gdje su iskrčene prašume i savana.

Kada je riječ o uvozu iz Brazila, zemlje članice Europske unije govedinu i teletinu uvoze upravo iz te zemlje. Prema posljednjem izvješću Europske komisije, u prvih deset mjeseci ove godine EU je uvezla 65.131 tonu što čini 35 posto ukupnog uvoza te vrste mesa. Vrijednost ove trgovine iznosi 300 milijuna eura


Tagovi

Brazilska govedina Krčenje šuma Podrijetlo mesa Praćenje mesa Rezultati istraživanja Reporter Brasil Mighty Earth


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]