Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZOI
  • 04.10.2020. 09:00

Novi proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti: Sicilijanski sir, turski kesten i mađarski šaran

U Registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) upisani su kesten iz Turske, sicilijanski kravlji sir i mađarski šaran.

Foto: Depositphotos/rglinsky
  • 419
  • 24
  • 0

Europska komisija odobrila je tri zahtjeva za uvrštavanje proizvoda u Registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI). Riječ je o kravljem siru Provola dei Nebrodi iz Italije,  kestenu Aydın Kestanesi iz Turske te varijetetu šarana Akasztói szikiponty iz Mađarske.

Jedan od najstarijih sicilijanskih sireva

Provola dei Nebrodi je sir pasta filata ili, rastezljiva skuta, koji se pravi od kravljeg mlijeka. Proizvodi se nekoliko vrsta: fresca (svježi), semi-stagionata (djelomično zreli), stagionata (zreli), sfoglia (lisnati) i con limone verde (s dodatkom zelenog limuna).

Paški sir postao 24. proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji! 

Vrsta fresca ima klasičan oblik kruške te može i ne mora imati tzv. peteljku na vrhu (poznatu kao testina). Druge su vrste ovalne i imaju kratak vrat koji se proširuje prema vrhu. Ovisno o uobičajenoj praksi u određenoj regiji proizvodnje, one mogu i ne moraju imati testinu. Oko vrata sira veže se vezica kako bi se mogao objesiti radi sušenja i/ili dozrijevanja.

Jedan je od najstarijih sireva na Siciliji, a njegove se osobine stoljećima prenose usmenim putem, s koljena na koljeno. 

Kesten koji se konzumira u svježem stanju

Kesten iz Turske odlikuje sjajna ljuska i svijetlosmeđa boja, a konzumira se svjež i lako se guli. Uzgaja se u provinciji Aydın, na jugozapadu Turske i to na nadmorskoj visini između 650 i 1.500 metara.

Među čimbenicima koji određuju njegove specifične karakteristike najvažniji su ekološki poput klime i tla koji utječu na veličinu ploda kao i na njegovu otpornost.

Čuvanje kestena u ovoj je provinciji drugačije od onog koji se prakticira u drugim regijama. Tradicionalno se skupljaju s vanjskom bodljikavom ovojnicom i potom čuvaju na tzv. "hrpama" te pokrivaju biljkama kao što su paprati.

Mađarski šaran blagog mirisa soli 

Akasztói szikiponty varijetet je vrste šarana Cyprinus carpio L. koja se uzgaja isključivo od klasificiranog mađarskog i državno priznatog varijeteta, a prodaje se živ, svjež, rashlađen ili smrznut te s najmanje dva, odnosno najviše pet godina starosti

Ima izduženo tijelo sivkaste zlatno-žute boje i svijetlo narančaste peraje. Uzgajaju se u općinama Akasztó i Dunatetétlen, u južnoj Mađarskoj.

Njegova kvaliteta nije samo rezultat izuzetnih svojstava prirodnog okoliša, već i lokalnih tradicija i tehnika uzgoja. Ribnjaci nastaju na slanim tlima koja ribama daju blagi miris soli.

Pastrva iz Szilvásvárada dobila ZOI: Hladna voda daje čvrsto meso bez okusa na mulj

Nedavno je i mađarska pastrva iz Szilvásvárada također dobila ZOI. Ova je riba nježnog okusa i to bez naznaka mulja zbog hladne vode u kojoj obitava.

Podsjećamo, Hrvatska je prije par dana dobila i 26. proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji. "Brački varenik“ dobio je zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, čime je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. 

Brački varenik 26. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije

Riječ je o proizvodu koji se koristi kao dodatak jelima, a dobiva se ukuhavanjem ocijeđenog soka svježeg ili prosušenog grožđa autohtonih sorata vinove loze dok se njegov volumen ne smanji na približno trećinu početnog volumena. Slatka je i viskozna tekućina medne arome, blago izraženog okusa i mirisa na grožđe te srednje izraženog okusa na karamel. 


Tagovi

ZOI Aydın Kestanesi Provola dei Nebrodi Akasztói szikiponty Zaštićena oznaka Izvornost Europska komisija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]