Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena oznaka
  • 26.09.2020. 18:00
  • Mađarska

Pastrva iz Szilvásvárada dobila ZOI: Hladna voda daje čvrsto meso bez okusa na mulj

Hladna voda smanjuje apetit riba te zato one rastu sporije, meso im postaje čvršće, zbijenije i manje masno od prosjeka. Zahvaljujući stalnoj opskrbljenosti svježom vodom sprječava se nastanak okusa mulja.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 781
  • 223
  • 0

Europska komisija odobrila je dodavanje mađarske pastrve iz Szilvásvárada (Szilvásváradi pisztráng) u registar Zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI).

Riječ je o riječnoj ribi sivozelenih leđa i zlatnožutih bokova s izraženim tamnim jarkocrvenim točkama okruženim prstenima. Ima čvrsto meso, blage nijanse ružičaste boje. Nježnog je okusa i to bez naznaka mulja. Na dodir je čvrste teksture, bez masnih naslaga i iste konzistencije na cijelom presjeku (od leđa do trbuha). Mišićno joj je tkivo tanje i ukusnije nego kod ostalih potočnih pastrva.

Obitava i uzgaja se u dolini Szalajka koja se nalazi u klancu gorja Bükk na 350 do 400 m nadmorske visine, na sjeveru Mađarske. Voda za ribnjake dolazi iz rijeke Szalajke, koja teče dolinom i osigurava dovod bazenima. Izvire iz krša na visini od 800 m, gdje prolazi kroz nekoliko prirodnih sustava filtriranja te stoga dolazi iznimno čista i kvalitetna.

Hladna voda za bolje meso

Ribnjaci su smješteni neposredno uz izvore iz kojih dobivaju vodu. Udaljenost između njih, uključujući mrijestilišta, iznosi oko 200 m što ih čini jedinom lokacijom u toj zemlji na kojoj između izvora i ribnjaka nema čimbenika onečišćenja, naseljenih područja ili obradivih poljoprivrednih zemljišta.

Budući da je izvorska voda cijele godine konstantno hladna i kratko putuje do sustava ribnjaka, temperatura vode u njima ne može iznositi više od 15 °C čak ni u ljetnoj sezoni uzgoja.

Na dodir je čvrste teksture, bez masnih naslaga (Foto: Europska komisija)

Hladna voda smanjuje apetit riba te zato one rastu sporije, meso im postaje čvršće, zbijenije i manje masno od prosjeka. Zahvaljujući stalnoj opskrbljenosti svježom vodom sprječava se nastanak okusa mulja.

Kako se hrani ?

Tijekom uzgoja daje im se uglavnom hrana za životinje koju čini riblje brašno bez hormona, kemikalija i antibiotika, uz dodatak ribljeg ulja i potrebnih vitamina i elemenata u tragovima, kao i ona iz organske proizvodnje, bez kemikalija i GMO-a.

Važan dio načina uzgoja je ostavljanje biljaka koje rastu uz obalu ribnjaka. One im osiguravaju prirodne dodatke prehrani i to uglavnom kukce.

Stavlja se na tržište svježa, duljine od 40 do 45 cm i očišćene mase 400 do 500 grama.


Tagovi

Szilvásváradi pisztráng ZOI Mađarska pastrva Pastrva Europska komisija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve je spremno za prvi Festival agronomije - Agrifest 2024. u Ivankovu, događaj kojega organiziraju tvrtke Agricon, Novocommerce International, Timac Agro i Bayer.